1

сеп.

Това са храните, които ще поддържат здрав и функционален

Човек е това, което мисли, а мисли според това, което яде

Перифразата на древногръцката мъдрост показва колко много зависи състоянието на мозъка от храната.

Това е най-сложният орган в тялото – съдържа 20 милиарда клетки и 300 милиарда междуклетъчни връзки. За да работи при максимален капацитет, той се нуждае от постоянен приток на енергия. Трябва да я получава от правилните продукти, защото има витамини и минерали, които стимулират дейността му и го поддържат здрав.

Орехи. Според легенда вавилонските жрици забранявали на простосмъртните да ядат орехи, за да не станат по-умни от тях. Ядките са богати на мастни киселини, желязо и фосфор, които най-активно хранят мозъка. Не-случайно невролозите препоръчват орехи при повишено умствено натоварване.

Морско зеле. Водораслото е шампион по съдържание на йод. Недостигът му нарушава работата на щитовидната жлеза, а това разбалансира нервната система. Провокира безсъние, раздразнителност, депресия, неспособност за концентрация. Американски учени доказаха с експерименти, че хората, които ядат морско зеле редовно, показват по-висок коефициент на интелигентност.

Овесени ядки. Те са отличен източник на витамини от група В, без които се нарушава работата на централната нервна система. Овесът стимулира кръвообращението. Източник е на растителни фибри, които прочистват организма от токсини и отпадни вещества. Така правят ума по-ясен, а действията – последователни и осмислени.

Черен шоколад. Никой друг продукт не е по-богат на антиоксиданти и био-флавоноиди. И двете вещества защитават мозъка от разрушителното действие на свободните радикали. Какаовите зърна съдържат магнезий, необходим на паметта.

Зелен чай. Невролози са установили, че той защитава от болестта на Паркинсон. Според холандски учени 3 чаши зелен чай на ден са добра профилактика срещу инсулт. Тази напитка съдържа повече кофеин отколкото кафето, но той действа по-меко като стимулант на нервната система.

Моркови. Бета-каротинът забавя процесите на в мозъка и препятства разрушаването на клетките, като възпира действието на свободните радикали. Съдържат полезни захари, които тонизират нервната система. Един морков на закуска подобрява настроението през деня, твърдят американски изследователи.

Скариди. Малките ракообразни съдържат голямо количество витамин D, който подпомага усвояването на калция и предотвратява множество нарушения в нервната система – от лошо настроение до болестта на Алцхаймер. Скаридите снабдяват мозъка с ценни мастни киселини и са отличен източник на лесноусвоими белтъчини.

Грозде. То е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене. Захарите засилват умствената активност. И в бялото, и в черното има епикатехин – полифенол, който увеличава притока на кръв към мозъка и така подобрява паметта. В черното има и пигмента антоцианин, който удължава живота на мозъчните клетки.

Червено цвекло. Бетаинът в него подобрява бързината на реакциите и способността за концентрация.

Треска. Северната риба е богата на селен, който повишава работоспособността, стимулира умствената активност, подобрява настроението. Източник е и на фосфор – една от най-добрите храни за мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts