рак на дебелото черво

6

юни

Това е симптом номер 1 за рак на дебелото черво, който хората пренебрегват, предупреждават лекарите

Какви са последните проучвания и статистики по темата и какви са първите симптоми на рак на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво е смъртоносна форма на заболяването – това е втората водеща причина за смъртни случаи от рак при всички полове – със симптоми, които могат да бъдат прикрити и лесни за пропускане. Алиансът за борба с рака на дебелото черво изчислява, че 52 580 души ще умрат от рак на дебелото черво през 2022 г. Още по-страшното е, че този вид рак може да не причини симптоми в началото, така че хората може дори да не осъзнаят, че го имат. Прочетете, за да разберете за един фин симптом, който лекарите казват, че много хора пренебрегват, и защо казват, че това е основен червен флаг, че трябва да се прегледате за тази смъртоносна болест.

Повечето видове рак на дебелото черво започват като израстъци, наречени полипи

„Ракът на дебелото черво и ракът на ректума често се групират заедно, защото имат много общи черти“, казва Американското онкологично дружество (ACS), обяснявайки, че повечето колоректални ракови заболявания започват като вид растеж – известен като полип – върху вътрешната обвивка на ректума и дебелото черво.

Не всички полипи стават рак, според ACS. Полипите могат да бъдат аденоматозни (аденомите се считат за предракови, тъй като понякога се превръщат в рак); хиперпластични и възпалителни (те са чести, но обикновено не са предракови); сесилни назъбени полипи (SSP) и традиционни назъбени аденоми (TSA), които често се третират като аденоми, тъй като имат по-голям риск от колоректален рак, казва ACS.

Рискът от колоректален рак се увеличава най- вече за една възрастова група

Докато рискът от колоректален рак се увеличава с напредване на възрастта, той се увеличава при по-младите възрастни. „От 90-те години на миналия век процентът на колоректален рак (който включва рак на дебелото черво и ректума) се покачва стабилно сред възрастните под 50 години“, съобщава Националният институт по рака (NCI). Все повече млади хора също умират от този вид рак. „Това бързо увеличение е особено озадачаващо, тъй като процентът на колоректален рак е намалял драстично сред по-възрастните хора – до голяма степен поради редовните колоноскопии и по-ниските нива на тютюнопушене“, пише NCI.

Улавянето на ранните предупредителни признаци за колоректален рак е от решаващо значение, независимо от възрастта ви, казва Ева Шелтън, д-р, лекар по вътрешни болести в Brigham and Women’s Hospital и редактор на съдържание за Mochi Health. „Редовните прегледи – колоноскопия или фекални тестове още на 45-годишна възраст и по-млади, ако има силна фамилна обремененост – се препоръчват за предотвратяване на рак на дебелото черво“, обяснява тя. „По принцип е добра идея да се консултирате с вашия лекар, когато имате притеснения или развиете нови симптоми.“

Много хора пренебрегват този симптом на рак на дебелото черво

Стомахът ви може да ви даде много предупредителни сигнали, когато нещо не е наред със здравето ви. Някои от тези симптоми могат да включват гадене и повръщане, ректално кървене, лошо храносмилане и различни видове болка. Запекът и диарията могат да означават множество проблеми, но като се има предвид, че са толкова често срещани, лесно могат да бъдат игнорирани.

Шелтън обяснява, че ако ракът засяга начина, по който функционира дебелото черво, той може да причини диария. „Дебелото черво абсорбира голяма част от водата при храносмилането и променя отпадъците от течност в изпражнения, така че когато това е нарушено, може да се появи диария“, казва тя.

И въпреки че диарията може да е признак на колоректален рак, запекът също може да бъде. „Дебелото черво също е проход за изпражненията за излизане от тялото и когато има маса (рак), която го възпрепятства, тогава пациентът може да има запек“, казва Шелтън.

Други симптоми и рискови фактори за рак на дебелото черво

Тъй като проблеми като диария и запек (както и други потенциални симптоми на рак, като подуване на корема или лошо храносмилане) са често срещани, важно е да знаете кога да се обадите на лекаря. „Като цяло е добра идея тези симптоми да бъдат обърнати на вниманието на лекаря, когато са нови, повтарящи се, персистиращи въпреки домашните лекарства и/или с неясна причина“, съветва Шелтън. „Има няколко диагностични теста, които те могат да направят, за да определят причината за техните симптоми.“

Други рискови фактори за това заболяване включват определени фактори за начина на живот като диета с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини и състояния като възпалителни заболявания, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Говорете с Вашия лекар за скрининг за рак на дебелото черво, ако изпитвате симптоми, които ви притесняват.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts