19

май

Тибетските лекари: Чаша гореща вода сутрин удължава живота с 10 години!

Смяташ, че да пиеш чаша студена вода сутрин е много полезно? Дойде време да се разгледа доколко целесъобразна е тази привичка, тъй като в зависимост от температурата водата може да бъде полезна, или не съвсем.

Защо пием вода?

Всеки уважаващ себе си човек поне веднъж в живота си се е интересувал от тайните на младостта, пречистването, отслабването… И само в едно нещо официалната и нетрадиционната медицина са на едно мнение – вода трябва да се пие. Но как, кога и каква – тук всеки си има свое мнение.

Човек се състои от вода 60-80 процента. Оттук и идва отговорът на въпроса: „Защо пием много вода?“ – за да живеем! Под думата „много“ не се разбира определен литраж. Да изпиваме осем чаши вода на ден не е задължително. Поне научно потвърждение за това няма. Официалната медицина счита, че трябва да се пие толкова, колкото ви се иска. И също така когато ви се иска.


Нужното количество течност зависи от пола, възрастта, височината, физическото състояние, обкръжаващата среда, храненето и други признаци. Според статистическото изследване на Института по медицина на САЩ, за мъжете е достатъчно да употребяват на ден 3,7 литра течност, а жените – около 2,7 литра. И няма значение в какъв вид водата постъпва в организма: във вида на сок, чай, супа, плодове или зеленчуци.

Но, съгласно източните учения, тайната на вечната младост е в горещата вода. Не кипяща, не топла, а вода с температура 40-45 градуса. При това най-лошото, което човек може да стори на организма си, е да пие студена вода или напитки с лед.


Тибетските лекари са уверени, че чаша гореща вода всяка сутрин удължава живота с 10 години! Горещата вода заглушава елемента на огъня – стомаха и убива микробите, възникнали в него през нощта. В Китай от детството учат децата да изпиват преди хранене подгрята вода. Дори в кафенетата и ресторантите, преди да донесат поръчката, дават на клиента чаша гореща вода.

Аюрведа утвърждава, че чаша топла вода след събуждане помага да се избавяме от мигрена, високо кръвно налягане, напълняване, артрит и други болести.
Безусловно има здрав смисъл в тези твърдения. От студената вода организмът не се събужда, а изпитва шок и включва сигнали водата да се подгрее до оптималната температура – вътрешната температура на тялото.

С други думи, в органите от храносмилателната система възникват спазми и, за да защитят стените на стомаха и хранопровода, отделят повече слюнка, следователно храносмилането се забавя. Едновременно със спазмите на стомаха възникват спазми и на жлъчния мехур.
Вместо да усвоява хранителни вещества, тялото изразходва енергия за регулиране на температурата. Това не е най-добрия начин да се горят калории, напротив – един от най-лошите.

Да пиете гореща вода на пълен стомах няма смисъл. Това е най-добре да се прави сутрин. Чаша такава вода ще отпусне мускулатурата на храносмилателните органи, ще очисти стените на стомаха от остатъци от храна и стомашен сок и ще нормализира киселино-алкалния баланс.

Благодарение на чаша гореща вода сутрин се подобрява обменът на веществата, очиства се кръвта и се усилва процесът на детоксикация на тялото чрез кожата, бъбреците и лимфната система. Подобрява се изтичането на жлъчката, тялото постепенно се събужда и храносмилателната система започва да работи много внимателно, без шок и претоварване.
Резултатите от тази ежедневна сутрешна процедура ще бъдат чиста кожа, без мазен блясък и акне, бързо понижаване на теглото без никакви усилия и нормализиране на кръвното налягане.

Не размишлявай защо да пиеш вода сутрин, а действай! Не кипвай, а подгрявай всяко утро чаша вода и я пий бавно, на малки глътки. Не бързай да закусваш, почакай с приемането на храна около 20 минути. А за да видиш резултата – пробвай да го направиш още утре, ще бъдеш приятно изненадан!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts