Телевизорите ни следят!

Компанията Samba TV признава, че специално оборудване

1.jpg

То е предназначено за събиране на информация за интересите и предпочитанията на хората е инсталирано на 14,4 милиона смарт телевизори


Програмата, която събира данни за телевизионните зрители, е вградена в отделни модели на „умните телевизори” от марките Sony, Sharp и Phillips. Първоначално софтуерът е създаден, за да препоръчва на хората предавания и филми, базирайки се на техните интереси и предпочитания. Но разследване на журналисти на New York Times показва, че програмата има много по-големи „пълномощия” в домовете ни. Тя улавя Wi-Fi връзката и така узнава какво търсите в интернет. Нищо не може да се скрие от хитрата програма: нито моделите на устроствата ви, нито политическите ви предпочитания, нито текущото ви местоположение (ако не сте си у дома).

При това Samba TV не лъже никого. Съгласявайки се на инсталирането на проследяващ софтуер, хората просто не дочитат потребителското съглашение докрай – има си хас, това са 6500 думи. А там доста размито се посочва, че Samba TV ще „търси за вашите устройства екскпузивно съдържание и уникални предложения”.

Според Ешвин Навин – изпълнителен директор на Samba TV, потребителското съглашение е съставено абсолютно прозрачно. „Ние откровено разкриваме принципа на работа на нашата програма – тя просто събира информация от екрана и дава препоръки. И изцяло информираме потребителите си защо и каква информация събираме”, добавя Навин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Западноевропейските нации губят страните си град по град

Късметлия ли сте? Вижте дали имате Знакът на успелите на вашата ръка