25

май

Тези неща издават ниското ви самочувствие

Премахнете онова, което може да промени както вашия дом, така и живота. То ще оправи и вашето самочувствие

Самочувствие е онова, което дава представа за нашите силни и слаби страни и колко добре се справяме с живота в сравнение с другите. Ако самочувствието е недостатъчно, човек има проблеми. Той губи мотивация и обезценява цели, които са изглеждали достойни. Случва се дори да изпадне в депресия.

Самочувствието може да се определи и като се види с какво е заобиколен даден човек. И така, какви неща трябва да се съхраняват у дома и кои трябва да се изхвърлят?

Хаос и безредие в къщата

Първото нещо, което може да означава ниско самочувствие, е мръсен дом, абсолютна бъркотия, разхвърляни неща. Човек не може да се чувства удобно и да каже, че е добре в неподредена стая. Хармоничната личност се стреми към уют и се опитва да си го осигури.

И какъв комфорт може да има, ако неизмитите подове и чинии, както и неизхвърлените боклуци буквално причиняват задушаване? Човек с нормално самочувствие ще грабне прахосмукачката т парцала, за да почисти бъркотията. А тези, чието самочувствие е ниско, може изобщо да не обръщат внимание на заобикалящата ги бъркотия – така или иначе това е нормално за тях.

Но не бъркайте истинската бъркотия с творческата бъркотия. Втората е съсредоточена на отделни места и не се разпространява в целия апартамент.

Стари вещи и лошо самочувствие

Не бъркайте старите вещи с антики, ретро и стилни винтидж предмети. Ако се осмелите да проникнете по-дълбоко в „бърлогата“, ще откриете още една проява на ниска самооценка. Някои хора не са склонни да се разделят с остарелите неща. Със сигурност ще намерите склад с грозни обувки, остарели и износени дрехи.

Технически складираните неща все още могат да се носят, но вече са излезли от мода и изглеждат така, все едно са извадени от кофата за боклук. Такива хора не са сигурни, че заслужават нещо по-добро. Често дори се срамуват да харчат пари за себе си и да си купуват нови неща. Затова пазят старото – така и така още им става, пък и пред кого толкова имат да се фукат.

Счупени вещи и мебели

Третата категория неща, които издават ниското самочувствие на собственика, са счупени или ненужни вещи. Спукана чаша, чинийка с нащърбен ръб ще допълнят неприятната картина. Рискувайки да седнете на дивана, може да се натъкнете на пружина, която е изскочила. А разклатеното столче моментално ще ви свали на земята. От там вероятно ще видите замръзналите стрелки на часовника.

Прашен стар телевизор, шевна машина, спукано огледало, изкривена врата на шкафа допълват картината. Запомнете правилото: всичко, което е счупено и не работи, трябва да бъде поправено или изхвърлено. Като постоянно се сблъсквате с неща, които не работят, вие създавате пречки в главата си за по-добра версия на себе си. Както знаете, каквото е отвън, такова е и вътре.

Стерилна чистота

Когато посетите такава къща, се чувствате като в музей. Всичко е толкова стерилно, подредено, че изглежда като светотатство да нарушите с присъствието си този идеален свят

В същото време така, все едно живеещия там е закарфичен и се страхува да покаже своята индивидуалност. Някой случайно може да го заподозре в несъвършенство. И мнението на този човек е толкова важно, че всичко трябва да бъде изрядно. Без оценката на другите, той все едно изобщо не съществува.

Разбира се, само средата и наличието или отсъствието на някои неща не може да бъде определящо за самочувствието на човек. Но това, разбира се, е повод да помислите и да погледнете по-отблизо себе си и заобикалящата ви среда.

Източник: tinybuddha.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts