2

юни

Тайното увлечение на Исак Нютон

Англичанинът Исак Нютон е известен на хората по целия свят още от училище

Исак Нютон е гениален физик, открил закона на гравитацията, формулирал знаменитите три закона на механиката. Но друга страна от творчеството му остава слабо известна…

Бъдещият велик учен е роден през 1642 г. Баща му умира още преди раждането му, а майка му се омъжва повторно – за чичо му Уилям Ейскоу. Това предопределя съдбата на бъдещия учен, тъй ката чичото, като випускник на Университета в Кеймбридж, поощрява интереса му към четене и техника. Още на 12 години Нютон поразява учителите си с необикновените си способности. От „Тринити колидж“ идват преподаватели, които го увещават да не прекъсва образованието си. И 18-годишен, той става студент, дори му отпускат стипендия за особени успехи в учението. Макар че по това време в Кеймбридж се преподават астрономическите идеи на Птолемей и Аристотел, тетрадките на Исак съдържат записки за теориите на Коперник, Галилей, Кеплер. Там той за първи път се заинтригува от астрологията.

Исак Нютон – учен и астролог

Голяма част от времето си Нютон се занимава с астрология тайно, поради което до нас не са достигнали негови трудове. Единствено в библиотеката в Оксфорд в специално хранилище за особено ценни старинни документи се пази уникален негов трактат, посветен на астрологията.

Сър Исак смята датата на своето раждане – 24 декември 1642 г., за изключително благоприятен ден. Коледа по начало е благоприятен момент за раждането на гении, отбелязва с хумор ученият. Той сам съставя хороскопа си. Неведнъж споделя, че талантът му, неговата прецизност и работоспособност са предопределени именно от момента на неговото раждане.

През 1664 г. заедно с множество други хора Исак Нютон става свидетел на изумителен феномен – комета в небето. Започва да прави изчисления какво предвещава на хората небесната скитница. Резултатите го поразяват: оказва се, че кометата предвещава ужасни беди! Той се отнася към сведенията, получени с помощта на точни математически формули, повече от сериозно. Затова на следващата година, след като приключва колежа, го напуска – именно в момента, котата в града избухва чумна епидемия. И може би това спасява живота му.

От 1665 до 1667 г. той живее в дома си в Уулсторп, като преживява и епидемията, и лондонския пожар, и изгубената англо-холандска война.

И ако за Англия това са години на тежки изпитания, за Нютон те са период на творчески подем

Именно тогава той открива Закона за всемирното притегляне. При това не без астрологията! Наблюдавайки движението на небесните тела, открива обратната квадратична зависимост на привличането на планетите към Слънцето според разстоянието и изчислява правилното отношение на земната тежест и центробежната сила на Луната.

Исак Нютон започва да прилага астрологическите си познания дори за анализиране на Библията. Впоследствие това става важно направление в неговите из^ следвания. Като искрено вярващ, той се опитва да вникне, доколкото е възможно, в Божествения замисъл, в библейските пророчества. Автор е на няколко богословски трактата. От запазените му теологически трудове най-известни са тълкуването на Апокалипсиса и съчинението за пророк Данаил. Според изследователите в тези текстове е скрит шифър, позволяващ между редовете да се видят астрологическите изчисления, направени от Нютон. Очевидно той се опитва да скрие есенцията на своите изследвания от обществото. Опасява се, че използването на астрологията, отношението към която е спорно, в свещените текстове ще предизвика недоволство.

Една от най-интересните истории, които се разказват за Исак Нютон, е за създаването на механична машина за изчисляване положението на планетите

За да облекчи труда си, той решава да автоматизира процеса на установяване координатите на небесните тела. Идеята буквално го заразява и той с часове сглобява механизма. В резултат получава кутийка, подобна на циферблат с нанесена върху него мрежа с астрономически координати. Вместо стрелки са поставени символичните изображения на планетите. Отстрани на механизма се намират дискове с нанесени дати по дни, месеци, години. При въртенето на всеки от тях изображението на планетите се премества по циферблата и те се подреждат в позициите, където ще се намират в посочената дата.

Макар творението на Нютон, на пръв поглед, да изглежда невероятно, в него няма нищо фантастично. Още през 1623 г. е изобретена първата механична сметачна машинка на Шикард. Ако се обърнем още по-дълбоко към древността, ще си спомним създадения в епохата на Древен Рим Антикитерски механизъм – астрологически калкулатор за изчисляване положението на планетите. Защо конструкцията на сходно устройство да не може да се роди в ума на един от най-великите учени в историята на човечеството?

По ирония на съдбата именно Исак Нютон неволно става причина за дългия и дълбок упадък на астрономията

Откритията на учения преобръщат представите за заобикалящия ни свят и формират у мнозина лъжливото убеждение за способността на физиката да обясни всичко. На този фон астрологията незаслужено е изместена като бедна роднина. И ако обикновените хора скоро връщат доверието си в нея, учените завинаги се отричат от древните знания, обявявайки ги за лъженаучни.

Източник: www.esa.int

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts