1

ное.

С какво кафявите яйца се различават от белите

Белите кокоши яйца (а и не само те) вече струват толкова, колкото ако бяха златни, шегуват се възрастните хора

И не е майтап, че и белите, както и кафявите яйца имат цена, която е стряскаща, малко или много. И то най-вече за онези, които навремето са купували същия този продукт за около 13 стотинки.

Днес ще обясним има ли съществена разлика между белите и кафявите яйца? Според някои, едните са по-вкусни от другите. Дали това е така, ще разберете ако прочетете статията докрай.

Бели пилешки яйца

Едно време жените са предпочитали да купуват бели яйца. Според тогавашните домакини, били са по-вкусни, затова. Ако пробвате и двата вида яйца, едва ли ще откриете някаква разлика.

Яйцата получават цвета си в зависимост от това коя кокошка ги е снесла. Различните породи кокошки носачки се различават по външен вид. И така, белите кокошки е по-вероятно да снесат бели яйца, колкото и невероятно да звучи това. А пилетата с кафяви пера дават кафяви яйца.

Има и други породи кокошки, които носят леко пъстри яйца

Понякога дори се оказват леко синкави на вид. Но в нашите географски ширини няма да срещнете такива, със сигурност.

Според някои кафявите яйца са по-хранителни и по-здравословни. Това също е поредната глупост и маркетингов трик. И тези, и другите яйца имат едни и същи качества.

И така, 100 грама яйца съдържат 157 kcal, както и 12,7 грама протеин, 11,5 грама мазнини и 0,7 грама въглехидрати.

В допълнение, този продукт е отличен източник на витамин А, К, Е, В12. Съдържа още биотин, фосфор, селен, калций, фолиева киселина и омега-3. Ще получите всичко това, като ядете по едно пилешко яйце през ден, без значение какъв цвят е черупката.

Как кафявите яйца се различават от белите?

И така, как се различават кафявите пилешки яйца от белите? Има мнение, че тъмните яйца имат по-дебела черупка. Но и това не е вярно! Плътността на черупката изобщо не зависи от цвета на яйцата, а от възрастта на кокошката носачка. Колкото по-млада е кокошката, толкова по-дебела ще бъде черупката на нейните яйца.

Между другото, за черупката. Това е много полезно нещо, особено когато става въпрос за истински селски яйца. Черупките на яйцата се използват и за различни козметични процедури, които могат да се правят в домашни условия. Но най-вече, от яйчената черупка се прави хранителен прах.

Ако кафявите и белите яйца са еднакви, защо често имат различни цени? Отговорът е измамно прост. Кафявите кокошки носачки обикновено са по-големи от кокошките със светъл цвят. Следователно те ядат повече и следователно се нуждаят от повече храна. Колкото по-скъпо е издържането на кокошките носачки, толкова по-скъпи са техните яйца.

Въпреки това със сигурност ще има хора, които ще кажат, че все пак има разлика в яйцата. И най-често това изобщо не зависи от цвета им, а от произхода на този продукт. Домашните яйца винаги са по-вкусни, имат по-наситен жълтък, както и по-плътен белтък. И размерът на такива яйца, като правило, е по-голям.

Какво може да се приготвя от яйца?

Яйцата са една от най-универсалните храни. От тях можете да готвите солени и сладки ястия, както и различни сладкиши. Могат да се пържат, варят и пекат. И изобщо – имате ли поне две яйца в хладилника, гладни няма да останете.

Източник: takprosto.cc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts