29

апр.

Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.

Милиони животи могат да бъдат спасени от революционни ваксини срещу редица заболявания, включително срещу рак, съобщава в. „Гардиън“

Водещата американска фармацевтична компания „Модерна“ е уверена, че ваксините срещу рак, сърдечносъдови и автоимунни и други заболявания ще бъдат готови до 2030 г.

Главният медицински директор на „Модерна“ д-р Пол Бъртън вярва, че компанията му ще може да предложи лечение с ваксина за „всякакви болести “ само след пет години.

Компанията, която създаде една от водещите ваксини срещу коронавирус, разработва и противораков препарат, насочен към различни видове тумори, посочи Бъртън.

Той посочи и че голям брой респираторни заболявания могат да бъдат покрити с една инжекция – което би позволило на уязвимите хора да бъдат защитени срещу COVID-19, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV) – докато иРНК терапиите могат да се прилагат за редки заболявания, за които в момента няма лекарства.

Молекулата иРНК инструктира клетките да произвеждат протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които искаме нашата имунна система да атакува.

Базираната на иРНК противоракова ваксина би предупредила имунната система за рак, който вече се развива в тялото на пациента, така че тя да може да го атакува и унищожи, но без да поразява здрави клетки.

Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите клетки, които не присъстват върху здрави клетки – и които е най-вероятно да предизвикат имунен отговор – и след това създаване на части от иРНК, които ще инструктират тялото как да ги произвежда.

Най-напред лекарите вземат биопсия от тумор на пациент и я изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, за да се установят мутации, които не присъстват в здрави клетки.

След това алгоритъм за машинно обучение идентифицира кои от тези мутации са отговорни за стимулиране на растежа на рака. С течение на времето той научава кои части от анормалните протеини, кодирани от тези мутации, е най-вероятно да предизвикат имунен отговор. След това се произвеждат иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts