26

авг.

Съвет на психолог: Как да не го приемате лично

Възприемате ли болезнено коментарите на другите хора по ваш адрес? В повече ли ви идват критиките и забележките?

Може би приемате твърде лично онова, което няма за цел да ви обиди и осмее. Как да се научите да реагирате адекватно в комуникацията с другите хора?

Когато хората не ви уважават или не се отнасят добре с вас, лесно е да приемете поведението им лично, да обвините себе си и да мислите, че имате нещо общо с поведението на някой друг. Приемането на нещата лично е емоционално изтощително и ненужно. По този начин вие постоянно преоценявате вашето самочувствие

Всичко това се отразява негативно на нервната система. Заради това започвате болезнено да възприемате мненията на околните. Мимолетно изявление, поглед отстрани или критична забележка са достатъчни, за да предизвикат крах на настроението. И повечето от нас трансформират получената информация като лична обида.

Как да не взимате присърце чуждото отношение

Ситуацията се влошава от факта, че чувствата ви не винаги могат да бъдат скрити. В резултат на това роднини, колеги и познати ще започнат да ви смятат за човек с лабилни нерви и непостоянен характер. Така лесно се превръщате в любим обект на всякакви манипулатори, които лесно могат да ви изкарат от равновесие.

Това може да се нарече емоционална несигурност, когато станем уязвима цел. Как да се научим да контролираме ситуацията?

Възможно е нечии думи да не са адресирани лично до вас, а преживяванията ви да са чисти спекулации. В момент на спокойствие е полезно да си припомните, че светът не се върти изключително около нас, а и ние самите често казваме нещо неудобно и не на място без да се замислим.

Бевърли Палмър

Ето препоръките на клиничния психолог Бевърли Палмър, които ще ви помогнат да станете умерено „дебелокожи“ и да не реагирате болезнено на всяка дума.

1. Запазете спокойствие

Разумната критика е повод за размисъл. След като обмислите критичните забележки, можете да направите полезни изводи за себе си. От друга страна, има разлика ако някой ви се подиграва или изразява критика неприятен начин. Доста е грозно. По-добре е в този случай да проявите сдържаност. Няма нужда да избягате от стаята като блъскате вратите, облени в сълзи дезориентирани. Вдишайте и издишайте бавно два до три пъти. Това дава възможност на другия човек да признае грешката си и да се извини. Ако не получите извинение или поне обяснение, то със сигурност не си заслужава да се разстройвате заради поведението му.

2. Нека разгледаме по-широко ситуацията

Лошото настроение може да бъде причинено от физиологично състояние (болка, неразположение, алергии, дискомфорт) или проблеми в живота. Ако човек (може би неволно) ви залее с негативни емоции, това показва, че му е трудно да разреши своя вътрешен конфликт. Хората са емоционални създания и дори в официална обстановка някои „сривове“ са неизбежни. Важно е да разрешите всички недоразумения като ги дискутирате, без преднамерено да обиждате и нападате събеседника си.

3. Използване на критиката за личностно развитие

И отново за критиката. Тя е способна да развали настроението дори на най -спокойните и уравновесени хора, но силата на негативните чувствата отслабва, ако започнете да работите върху възприемането на неприятни забележки. Както и да е, отрицателната критика може да бъде тласък за личностно развитие. Ако потискате или се дразните от забележките относно вашия характер/поведение, вероятно в онова, което другите казват по ваш адрес има някаква истина.

Източник: psychologytoday.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts