студени крака

22

ное.

Студени крака – симптоми, причини

Ако често страдате от студени крака, това може дължи на лошо кръвообращение

Студените крайници са неудобство за всеки, на което обикновено не обръщаме много внимание. Въпреки това ако честата поява на това състояние може да означава, че имате лоша циркулация на кръвта или други здравословни проблеми. Тогава е най- добре да се консултирате със лекар.

Това състояние е по- често срещано при жените и в повечето случай може да не е индикация за някакъв сериозен проблем, особено ако се случва през студените месеци на годината. Ако обаче краката ви са студени по всяко време,  тогава има вероятност да имате здравословен проблем свързан с циркулацията на кръвта и оросяването на крайниците.

Лошото кръвообращение в крайниците и студените крака са признаци, които понякога са придружени от изтръпване и крампи. Ако вашият  случай е такъв, най-добре е да се консултирате със специалист.

Лошото кръвообращение може да навреди на краката

Имайте предвид, че краката ви са далеч от сърцето и кръвта по-трудно достига до тях. Това означава, че те почти винаги имат по-ниска температура от останалата част от тялото.

Ако температурата на краката ви е постоянно и обичайно ниска, това може да се дължи на лоша циркулация. В тези случаи разстоянието от сърцето не е единственият фактор, но има вариант да имате проблем, който възпрепятства притока на кръв към тази област.

Често срещани причини за лошо кръвообращение и студени крака

  • Болест на периферните артерии

При това състояние има натрупване на плака и стесняване и втвърдяване на артериите. Притокът на кръв към стъпалата и краката е намален, което прави кожата да изглежда бледа. Понякога има болка, изтръпване и мускулни проблеми, подобни на крампи.

Някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на това заболяване, особено тези, които имат хипертония, високи нива на холестерол в кръвта или са пушачи. Ако всички тези рискови фактори се комбинират, опасността е голяма.

  • Болест на Рейно

Болестта на Рейно е нарушение на кръвоносните съдове, което засяга пръстите на ръцете и краката. При студ или стресови условия съдовете се свиват и затрудняват притока на кръв. Пристъпите са с продължителност 10 минути до повече от час.

Обичайно за тази болест е кожата на пръстите да стане бяла или синкава и да се усети чувство на изтръпване. Когато кръвообращението се възстанови, кожата се зачервява и се усещат изтръпване, болка и пулсиране.

Други причини за студени крака

Лошото кръвообращение не е единственият фактор, който причинява студени крака. Понякога може да има периферна невропатия, която е често срещано неврологично заболяване при диабетици. В този случай краката се чувстват студени от гледна точка на пациента, но всъщност те са топли на допир.

Периферната невропатия се среща и при хора, които имат дефицит на витамин B, наранявания, при които има компресиран нерв, отравяне с тежки метали, проблемна консумация на алкохол или автоимунни заболявания. Това състояние също може да бъде свързано с някой изгаряния.

Диабетната невропатия често може да се окаже един от признаците, по които се разбира, че пациентът страда от диабет.

Признаци за лошо кръвообращение

Проблемът е, че симптомите могат да се проявят дълго време след имате вече имате нарушено кръвообращение. Първите признаци са свързани с прекомерна умора в краката, изтръпване и болка. Други свързани знаци са както следва:

  • Паяжини, които се появяват поради лошо връщане на кръвта и имат формата на паяжина.
  • Разширени вени-  разширяване на вените.
  • Изтръпване и спазми, когато мастните натрупвания блокират кръвния поток. Това е рисково състояние, което трябва да бъде лекувано, за да не се получат тромби, които са смъртоносни.
  • Ноктите на краката се променят със забележимо удебеляване и промяна в оцветяването до синкаво или лилаво.
  • Промени в кожата на стъпалата и краката. Ако се появят кафяви петна, трябва да се консултирате със специалист възможно най-скоро.

Следете краката си за лоша циркулация на кръвта!

Много суха кожа, бавно зарастване на рани на долните крайници или чести спазми след преместване са предупредителни признаци, които изискват консултация със специалист. Студените крака може да са нещо маловажно, но винаги трябва да сме внимателни, за да не пропуснем по-сериозна патология, която може да имаме, без да го осъзнаваме.

Източник: https://steptohealth.com/ pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts