Странният случай на Мария Таларико

Катанзаро е с нищо незабележително градче в гориста местност в Италия

Или поне е такова, докато жителите му не се оказват въвлечени в мистична история, над чието обяснение безуспешно си блъскат главите няколко поколения.

През 1936 г. тялото на красавеца Джузепе (или Пепе, както всички го наричат) Вералди е открито под моста в Катанзаро. Няма никакви следи, свидетелстващи за насилствена смърт. Така че всички решават, че Пепе е сложил край на живота си. Всички, освен неговото семейство. Те не могат да си представят дори една причина младежът да се хвърли от моста.

Три години по-късно по същия мост минава момиченцето Мария Таларико и… изгубва съзнание, при това без никакви, видими причини. Отнасят я в дома й и скоро тя идва на себе си, но…

Гласът на Мария е силно променен – станал е по-нисък и плътен и прилича повече на мъжки. Някой се досеща да я попитат за името й и за изумление на околните тя отговаря: Пепе Вералди.

След това момиченцето изявява желание да поговори с майката на покойния Пепе. Докато отиват да я извикат, Мария настоява да донесат вино, цигари, карти, и започва да уговаря изумените си роднини и познати да изиграят някоя и друга игра. Тя разговаря със съседите като със стари приятели, макар че преди инцидента не познава повечето от тях. Когато идва майката на Пепе, тя е шокирана до чуе момичето да говори с гласа на сина й. Мария/Пепе разказва, че е убит и дори посочва имената на младежите, които са го направили. След това момичето изскача от дома си и отива на мястото на трагедията на моста. Последват я госпожа Вералди и другите свидетели на странното превъплъщемие.

Когато стига там, Мария ляга на същото място и отново изгубва съзнание. След известно време момиченцето се съвзема. Този път е самата себе си и не помни абсолютно нищо за превъплъщението си в покойния Пепе.

Минават още девет години и госпожа Вералди получава писмо от един от приятелите на сина си – Луиджи (Тото) Марчете, който скоро след смъртта на Пепе емигрира в Аржентина. Писмото съдържа признание за това, че той с още трима приятели са убили Пепе заради жена.

Имената съвпадат с посочените от Мария по време на нейния загадъчен „транс“. Единият от убийците по това време вече е мъртъв. Самият Луиджи живее в страна, която не репатрира престъпници, така че е в пъпна безопасност. Останалите двама са арестувани и отговарят по цялата строгост на закона.

Остава да се добави, че Мария Таларико не е познавала убития Пепе и тайната за временната й „обсебеност“ така и си остава неразкрита…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани лидер с качества, а не началник с връзки

Алкохолните пристрастия на известните