3

мар.

Стивън Хокинг: Предстои да се появи раса от суперхора

Новите суперхора ще бъдат с променени ДНК, които могат да станат реална заплаха за човечеството


Според вестник The Sunday Times това опасение на Хокинг се съдържа в последната му книга, която е публикувана на 16 октомври.

В своя труд, наречен „Кратки отговори на сериозни въпроси“, физикът предполага, че богатите ще могат в близко бъдеще да внасят изменения в макромолекулите, отговарящи за реализацията на генетичната им програма. Според него модифицирайки своята и на своите деца ДНК, те биха могли да подобрят паметта си, да увеличат възможностите на имунната си система да противостои срещу различни заболявания, да удължат продължителността на живота си и да повишат нивото на своя интелект.

„Уверен съм, че още през този век хората ще открият за себе си възможността да модифицират както интелектуалните си способности, така и инстинктите си, например агресията – пише ученият в книгата, откъси от която цитира изданието. -Може би против генното инженерство при човека ще бъдат приети закони. Но някои няма да устоят на изкушението да подобрят човешките характеристики, като паметта, съпротивляемостта на заболявания, продължителността на
живота“.

Ученият посочва, че подобно развитие на ситуацията носи в себе си риск за онези, които не успеят да преминат през този своеобразен генетичен „ъпгрейд“.

„Появата на супер-хора ще доведе до сериозни политически проблеми с несъвършените хора, които няма да са годни да се конкурират. Очевидно те ще измрат или ще бъдат маргинализирани. Вместо това ще получим раса от хора, които ще проектират сами себе си, като все повече и повече се усъвършенстват”, предполага физикът теоретик.

Стивън Уилям Хокинг почина на 14 март 2018 г. в дома си в Кеймбридж. Роден е на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. След още 22 години след възпаление на белите дробове ученият претърпява трахеостомия, вследствие което губи способността да говори и започва да използва синтезатор на речта.

Физическото му състояние обаче не му пречи да стане един от най-известните физици теоретици на нашето съвремие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts