18

мар.

Срещу пролетна умора – всеки ден разходки на открито

Една от причините за т.нар. пролетна умора е недостигът на витамин D в организма

С особена сила го изпитват заетите градски хора, които прекарват малко време на открито и ходят по-облечени. Както е известно, този витамин се произвежда в кожата под въздействието на слънчевата светлина. За да се случва това, в града допълнително пречат замърсяването на въздуха, което абсорбира UV лъчите, и многоетажните сгради, които хвърлят сянка.

Недостигът на витамин Д нанася поражения върху имунитета, калцият не се усвоява пълноценно и костите стават по-крехки, нарушава се продукцията на серотонин, което пък води до лошо настроение.

Ако всеки ден прекарвате поне 15 минути на открито, ще си осигурите необходимата продукция на витамин Д. При това не е задължително непременно да грее слънце. Слънчевите лъчи проникват през облаците.

През уикенда непременно отделете време за по-дълга разходка в парка или излезте сред истинска природа извън града. Като се приберете, не бързайте да вземате душ и да се миете със сапун. Така отмивате и естествените мазнини по кожата, с помощта на които се синтезира този витамин.

Помогнете си за доставката на витамин Д и с правилна храна. Най-богати на него са рибните масла, особено масло от черен дроб на треска, рибата, пресните яйца и гъбите. Неслучайно яйцата са типична храна през този сезон и са част от менюто около Великден. От храната обаче можете да получите едва 20% от дневната доза, така че не пренебрегвайте разходките на слънце всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts