3

юни

Сравнявайте себе си с другите без да си вредите

Разпространена теория е, че човек не трябва да се сравнява с другите, а само със себе си – дали днес е станал с нещо по-добър в сравнение с вчера

На това обаче са способни само мъдреците.

Простосмъртните живеят в голямо общество и сред малки групи като професионален колектив, приятелска компания, роднини, съседи, с които се съпоставят. По този начин оценяват собственото си представяне.

Това се нарича социално сравнение и е неизбежно, колкото и да повтарят психолозите, че то носи негативи. Надали можете да се отървете от него, просто го правете правилно, за да не пречите на успеха си.

Възходящо сравнение е да се съпоставяте с хора, които смятате, че се справят по-добре от вас. То ви изпълва с лоши чувства. На тях завиждате, може дори да ги намразите. От себе си изпитвате неудовлетворение, може дори да се депресирате.

Низходящо сравнение е да се съпоставяте с хора, които смятате, че се справят по-зле от вас. То също ви изпълва с лоши чувства. Снизхождение, високомерие, горделивост не ви характеризират положително. Вредите си, като изпитвате задоволство от това, което постигате, понеже други постигат много по-малко, и не се мотивирате да искате повече от себе си.

След като не можете да избегнете социалното сравнение, най-напред си забранете низходящото или по-точно задоволството от него

Тази съпоставка има смисъл само ако ви подтиква към благотворителност – да помогнете на тези, които са в нужда, и към благодарност – да оцените какво дължите на хора, които имат принос за постиженията ви. Например на родителите, които са ви осигурили добро образование, на партньора и приятелите, които ви подкрепят, на колегите, с които си сътрудничите.

Възходящото сравнение никога не докарвайте до завист, която поражда злоба, но и не допускайте да ви води до разочарование от себе си

Двете чувства са разрушителни, дърпат ви надолу и бойкотират успеха ви, казват специалистите по личностно развитие.

Конструктивно е не да се дразните от колежката, с която се сравнявате, а именно да я изследвате – как тя постига високи резултати, какво има повече от вас като умения. Ако оцените справедливо себе си и нея, можете да „купите“ челен опит, да се усъвършенствате и да постигате повече.

Изключително грешно е обаче, ако решите да приличате на някого или някои от обектите на вашето възходящо социално сравнение

Не можете да бъдете като колежката, защото не сте тя. Имате си свои силни страни, които трябва да използвате.

Фокусирайте се върху собствения си път на развитие, като най-напред определите целите си – краткосрочните и дългосрочните. Похвалите на шефа са нещо твърде повърхностно, за да са сред тях. Затова не обръщайте внимание на комплиментите му към колежката.

Съсредоточете се наистина върху сравнението със себе си – дали днес, тази седмица, този месец сте постигнали резултат, които ви приближава към ваша цел. Постиженията на колежката имат значение, ако тя ви е конкурент например за по-висока позиция, към която се стремите.

Основен проблем със социалните сравнения е, че позволяват на други хора да влияят на вашите цели

Това, което прави едно възходящо социално сравнение разочароващо, е, че някой друг е постигнал нещо, което вие не сте. Дали обаче то ви е нужно, за да сте щастливи в личен и професионален план? Трябва ли да завиждате на онази своя състудентка, която изглежда забогатяла, понеже има собствен бизнес? Вие никога не сте планирали основаването на своя компания. Заслужава ли си сега да превръщате това в приоритет, за да се замогнете като нея? И дори да успеете, точно този път ще ви носи ли удоволствие и удовлетворение от работата?

Освен че постиженията на други хора, макар да изглеждат страхотни от разстояние, е твърде вероятно вас да не ви направят щастливи, те може да не носят щастие дори на хората, на които завиждате.

Набележете си какво бихте искали да направите и да постигнете

Стремете се да живеете живот, който се основава на тези ваши цели и не ги сменяйте само заради сравнението с някого. Винаги ще има хора, които изглеждат по-успешни от вас. Ако се фокусирате върху постиженията на други хора, ще отнемете удоволствието от живота.

Източник: www.ramseysolutions.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts