1

юли

Кога е най-доброто време за слънчеви бани – сутрин или вечер?

Препоръките за добиване на тен за мнозина са изключително прости: трябва да се излиза на слънце или сутрин, или вечер

Слънчеви бани – или само сутрин, или само в късния следобед

Но кое е по-добро за производството на повече витамин D?

По кое време на деня е за предпочитане да се правят слънчеви бани, за да се насити кожата с витамин D, не всеки знае. И тук въпросът е естествен: кога е по-добре да отидете на плаж или да се печете на някоя поляна – сутрин или след 4 часа следобед, за да добие кожата приятен тен и да помогнете на здравето? Всъщност, ако нивата на витамин D в организма са ниски, започват различни патологични процеси.

Как се прави здравословен слънчев загар – полезен хем за кожата, хем за насищане на организма с витамин D?

Трябва да предпочетете да правите слънчеви бани или рано сутрин, или вечер. По-добре е да изключите средата на деня или да прекарате това време изцяло под чадъра.

Витамин D се произвежда еднакво продуктивно под въздействието на ултравиолетовата радиация и това е единственият начин, по който тялото ни естествено получава този толкова полезен витамин. Така че няма разлика – здравословните слънчеви бани се случват сутрин или вечер. А може и сутрин, и вечер, ако събирате тен по време на отпуската.

Количеството витамин D е приблизително еднакво за всички фототипове

Учените, обаче казват, че количеството слънце за производството на витамин D е различно. Тоест тъмните, мургави хора се нуждаят от повече слънце, за да произвеждат витамин D.

Много зависи от региона, в който е роден човек

Южняците се нуждаят от повече слънце, родените в северните ширини – от по-малко. И също така си струва да се наблюдава клинично нивото на витамин D в кръвта, това е предпоставка. В резултат на знанието за комбинацията от фактори и наличните резултати от анализа е възможно да се разбере кога и как да се правят слънчеви бани, за да се извлече максимална полза от слънцето.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts