27

апр.

Сливен – разходка за един уикенд

При хубаво време през почивните дни, може да се разходите до Сливен

Сливен е малък, но забележителен град по пътя за морето. Така ще се насладите не само н красивото подбалканско градче, но и на исторически забележителности, минерални извори и балнеолечение. Сливен е чудесна дестинация за един уикенд, през който може да бъдете близо до природата, в градски услови.

Може да се качите на крепостта Туида. Тя се намира на хълма Хисарлъка в североизточната част на града.

Тракийското селище Туида (Суида) още през 2-3 в. е било развито икономически. В средата на 4 в. е издигната крепостта. Тя попада в пределите на Първото българско царство през 705 г. при хан Тервел след победата над Византия. Една от важните находки е оловен печат на княз Борис, датиран към 870 г.

Днес Туида е реставрирана и има предложение д стане част от „100-те обекта на България“. С помощта на екскурзоводи и аниматори посетителите могат да се потопят в средновековието – да облекат доспехи и да пробват стрелба с лък.

Ако пък искате съвсем екстремно да усетите духа на онези времена може да посетите съборът “Помни славата”. Той се провежда през октомври и тогава се правят демонстрации за уменията на войниците в битки от гърба на коня.

От октомври до април крепостта е отворена от вторник до неделя от 9 до 18 часа, а през периода май – септември: 09.00 ч. – 20.00 ч. . Цената на билета е 3 лева. За обиколката ще ви трябват поне 40 минути. Може да си поръчате и беседа, но за нея ще трябва да заплатите 10 лева. За същата сума ще получите и аниматорска беседа, и тази инвестиция определено си заслужава, според хора, които са посетили крепостта и са се възползвали.

В града можете да разгледате пет музея

Това са историческия, музеят на сливенския бит, на Хаджи Димитър, на Добри Чинтулов и на текстилната индустрия, до който се намира първата българска фабрика за сукно на Добри Желязков. Паметникът на Хаджи Димитър е на централния площад, а на Панайот Хитов – в кв. “Ново село”.

Какво още може да се види Сливен?

Интересна е Часовниковата кула, която е построена през 1808 г. Горе-долу от същия период – началото на 19-и век, са църквите “Св. Димитър”, където са костите на св. Димитър Сливенски, и църквата “Св. София”. В центъра е Старият бряст – дърво на повече от 600 години, високо над 10 метра и с обиколка на дънера над 5 метра.

От близките природнизабележителности не пропускайте да видите и емблематичния парк “Сините камъни”, както и местността Карандила, до която има лифт. На 20-ина минути пеша от Карандила е 10-метровият водопад Футула. В пещерата точно под него има невероятни скални образувания.

Сливен е на 300 км от София, ако се пътува по магистрала “Тракия”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts