29

май

Слабости в автобиографията: какви черти на характера да посочите?

По-добре е да знаете предварително отговора на такъв двусмислен въпрос

Трябва да започнете търсенето на работа, като съставите краткото описание какъв служител сте. Допустимо е да не посочвате слабости в автобиографията, но такава точка ще покаже на работодателя вашето адекватно самочувствие. Освен това този елемент може да се появи в стандартния въпросник на работодателя или да бъде повдигнат на интервюто.

Какви са слабостите, които трябва да се посочат в автобиографията или по време на интервю?

Няма перфектни хора и работодателите са наясно с това. Човек, който признава своите слабости демонстрира хармонично развитие на личността и адекватно самовъзприятие. Самоувереният кандидат може лесно да посочи няколко от не особено забележителните си черти.

Ако за вас не може да се каже, че сте прекалено уверени, тогава отговорът на въпроса за недостатъците трябва да бъде разработен предварително и най-добре е да го отразите в автобиографията. Експертите съветват да не се посочват повече от три слабости. Освен това те трябва да са свързани с работата. Не изтъквайте, че не обичате да играете с деца, когато кандидатствате за работа като инженер.

Примери за попълване на колоната „Недостатъци“:

прекомерна емоционалност;

работохолизъм;

безпокойство;

педантизъм;

скромност;

спазване на принципите;

прекомерна инициатива;

недостатъчна активност и др.

Имайте предвид, че много недостатъци при определени обстоятелства могат да се считат за предимства. В зависимост от сферата на дейност може да са необходими различни личностни черти. Например, за секретарката педантичността по-скоро ще бъде плюс, а кандидатът за позицията продавач няма да бъде възпрепятстван от това, че е посочил като недостатък своята прекалена емоционалност.

Слабости за автобиография, които не си струва да се споменават

Има недостатъци в характера, които не трябва да включвате в автобиографията си или да ги споменавате в интервю. Най-често те се отнасят до онези аспекти на личността, които са слабо свързани с трудовата дейност или ви характеризират като лош служител.

Примери за отрицателни характеристики, които трябва да се избягват:

неточност;

тенденция към отлагане;

мързел;

невъзможност за изпълнение на обещания;

несполуки в личния живот;

безотговорност и др.

Това не са слабости на характера в автобиографията, а истинското признание, че такъв служител не е необходим. Ако обаче сте дошли на интервю, но сте разбрали, че не искате да работите тук, тогава можете да кажете всички от тях наведнъж.

Писането на автобиография е труден и отговорен процес. Помислете добре какви отрицателни аспекти да включите в съответния раздел. Това значително ще улесни търсенето на работа, както и последвалото назначаване.

Съвет на специалиста: Марина Хадина, кариерен мениджър

Марина Хадина

„За да напишете впечатляваща автобиография, първо трябва да определите силните си страни. Припомнете си всички постижения, решените проблеми, постигнатите цели. За да направите вашата самооценка възможно най-обективна, използвайте специални въпросници и тестове. Също така е полезно да се срещнете с човек от агенция за набиране на персонал или представител, който е наясно как се прави подбор и се управляват човешки ресурси. В този случай вашето описание ще бъде подкрепено от експертни мнения и обективни данни.

Типична грешка е несериозно отношение към оценката на професионалното ниво. Срещата със специалист и последвалата консултация е от съществено значение. Те ще ви помогнат да създадете автобиография, която да ви отличава от конкурентите и да покаже на работодателя вашата релевантност и стойност.“

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts