20

авг.

Синдромът на раздразненото черво идва от липса на витамин D

Липсата на витамин D се оказа фундаментална за целия организъм, не само за костите и кожата

Затова витамин D трябва да се приема макар и в малки дози, но целогодишно. Защо? Защото, ако детето или вие имате проблем с храносмилателната система много вероятно е да има дефицит на витамин D.

Болката в корема е един от най-честите симптоми в спешните отделения. Диагнозата изисква пълно внимание и критично мислене, тъй като много заболявания се проявяват нетипично и последствията от пренебрегването на симптомите могат да бъдат катастрофални. Въпреки интензивните диагностични процедури, някои случаи остават неуловими и неясна коремна болка не е рядкост.

През последното десетилетие има възраждане на интереса към витамин D извън традиционната му роля за калциевата хомеостаза. Някои от нетрадиционните роли, които са изследвани, включват възможни последици при имуномедиирани заболявания, като възпалително заболяване на червата

Изследователи от Медицинския факултет в Университета на Масачузетс установиха, че т.нар. синдром на раздразненото черво е свързан с дефицита на витамин D в организма.

Тяхното проучване показва, че при половината от хората, които страдат от синдрома, се установява недостиг на този витамин. При децата процентът е още по-висок – 90%.

Признаци за синдрома са болки и подуване на стомаха, запек или диария

Възпалителното заболяване на червата са група от заболявания, които създават хронично възпаление в храносмилателния тракт. Болестта на Крон и улцерозният колит са двата най-често срещани вида възпалителни заболявания на червата. Точната причина за стомашното възпаление не е известна, но се смята, че е взаимодействие между генетични фактори, имунна система и фактори на околната среда.

Когато стомашно-чревният тракт е хронично възпален той предизвиква симптоми като диария, коремни спазми и болка, кървави изпражнения и язви. В допълнение към тези неприятни и понякога болезнени стомашно-чревни симптоми, хроничното възпаление на червата може да навреди още повече на вашето здраве. Това може да доведе до малабсорбция на храната, която ядете, което с течение на времето може да причини дефицит на хранителни вещества.

Механизмите за развитие на синдром на раздразненото черво не са напълно изяснени

Познати са три водещи фактора: нарушена чревна перисталтика, повишена чувствителност на червата към външни стимули и психологически фактори като тревожност и депресия.

Това изследване потвърждава данни, получени по-рано от други – че недостигът на витамин D може да предизвиква тревожност, депресия, мигрена.

Вероятно връзката е в това, че витаминът оказва благоприятен ефект върху имунната система.

Както е известно, тялото синтезира този витамин през кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Затова са важни разходките на открито. Едва 20% може да се набави с храната – от мазни риби като сьомга, скумрия, риба тон, от някои млечни продукти като сирене, от яйца.

Източник: omegaquant.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts