12

май

Северно сияние в Британия: Къде може да бъде наблюдавано

Любителите на космическото шоу имат няколко дни на разположение

Британските звездобройци могат да се радват на естествено светлинно шоу тази седмица под формата на Северно сияние. Феноменът, известен още като полярно сияние, може да се види на юг до Северен Уелс и Мидландс, според Мet Office – метеорологичната служба но Острова .

Полярното сияние се създава от смущения в магнитосферата на Земята поради поток от частици от Слънцето и обикновено е центрирано около магнитните полюси на планетата. То се се наблюдава най-вече в региони на голяма географска ширина като Арктика и Антарктика, така че един изглед от Обединеното кралство е рядко удоволствие за звездните наблюдатели и може да доведе до някои зашеметяващи снимки.

Метеорологичната служба каза, че шоуто тази седмица е предизвикано от масивно изхвърляне на плазма от короната на Слънцето, най-външния му слой. Това изригване напусна звездата ни в неделя и се движи със стотици километри в секунда, за да удари магнитосферата на Земята и да причини полярното сияние.

Полярното сияние ще бъде видимо и в сряда и четвъртък вечерта, в случай че някой пропусне възможността още във вторник вечер.

„В най-вероятния сценарий полярното сияние ще стане видимо там, където небето е ясно, чак до Шотландия, както и в северната част на Англия и в Северна Ирландия“, се казва в изявление на Мet Office, „Има малка вероятност авроралният овал да се премести по-на юг, за да позволи изгледи от Северен Уелс и Мидландс, катако има ясна видимост към северния хоризонт.“

В северната част на Земята Северното сияние е официално известно като Aurora Borealis, докато в южната й част събитието се нарича Aurora australis.

„В най-вероятния сценарий полярното сияние ще стане видимо в далечния юг на Нова Зеландия и Тасмания“, каза Мet Office и добави, че има малък шанс то да бъде наблюдавано още в южната част на континентална Австралия и Южния остров на Нова Зеландия, ако има доба видимост към южния хоризонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts