Стигна ли до ръба на космоса милиардерът Ричард Брансън?

Британският милиардер Ричард Брансън отлетя до ръба на космоса с ракетен самолет, разработен от неговата компания Virgin Galactic

Устройството беше изстреляно от американския щат Ню Мексико със самолет-носител, след което се откъсна от него и включи собствени си двигатели, за да се изкачи на височина 88 км. След това екипажът (в допълнение към 70-годишния Брансън в кораба имаше трима негови колеги и двама пилоти) успя да види Земята от височина и да изпита състояние на безтегловност. Полетът продължи 3 минути, след което ракетният самолет се върна на Земята.

Предполага се, че от 2022 г. компанията на Брансън ще започне да продава търговски полети на такива кораби.

Билетите струват 250 000 долара, а 600 души вече са резервирали местата си, включително Илон Мъск

Много експерти обаче подчертават, че това не може да се нарече космически полет. Всичко зависи от това коя маркировка на котата се счита за начало на пространството.

„Границата на космоса е конвенционална концепция. В крайна сметка земната атмосфера няма конкретна граница, след която би дошло безвъздушно пространство, – обяснява популяризаторът на астронавтиката, блогърът Виталий Егоров . – Общоприето е, че пространството започва там, където крилата стават безполезни – те вече не дават аеродинамичен ефект и не създават повдигане. Но тази граница е условна, плаваща e и няма консенсус по нея – различните държави се придържат към различни мерни единици.

Там, където се използва метричната система от метри, включително в Русия, височината от 100 км се признава за граница на пространството – това е така наречената линия на Карман. И там, където се възприема имперската (английска) система, се смята, че пространството започва на височина 50 мили, което е приблизително 80 км. Следователно от тази гледна точка Ричард Брансън е бил в космоса. Но от гледна точка на международните норми и руската космонавтика – не, не е бил. За нас е необходимо човек да преодолее целта от 100 км, или дори по-добре, да завърши орбитален полет. Но е безопасно да се каже, че Брансън „е стигнал до ръба на космоса“.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

5 съвета за почистване, които ще ви помогнат да се справите по-бързо

връзка

5 причини заради, които може връзката ви да се разпадне