Рецепти за понижаване на температурата от Петър Димков

Соковете от червена боровинка и от червено френско грозде имат анти-микробен ефект

Витамин С подпомага имунната система в борбата с болестотворните агенти

Шипката е един от най-добрите източници на аскорбинова киселина. Пригответе запарка в съотношение 1:1 -1 с.л. шипков плод и 1 ч.ч. вряща вода. Тя трябва да отлежава 10-12 часа, така че най-добре да си направите необходимото количество за едно денонощие. Витамин С може да си набавите и от лимони. Добра комбинация е сокът от един лимон, от една ябълка и 1 с.л. мед.

Бързо може да понижите температурата, ако външно охлаждате тялото. Студени вани и душове обаче не се препоръчват, защото предизвикват твърде рязко преохлаждане, което организмът не понася добре. Сложете на челото кърпа, напоена в разтвор от половин литър вода и 1 с.л. оцет. Подобен ефект има компрес от 2 настъргани сурови картофа и 1 с.л. оцет. Завийте в марля и поставете на челото. Внимавайте при компреса с лед – сваляйте го от време на време, за да не предизвикате рязко преохлаждане.

Високата температура спада и с разтривка на гърдите, гърба и крайниците

Използвайте смес от вода и оцет в съотношение 2:1. Друг вариант е да направите разтривката със силен алкохол и вода в пропорция 1:1. Тя е подходяща само за възрастни, не се препоръчва за деца.

Ако бебе под 3 месеца вдигне дори ниска температура, бързата консултация с педиатър е задължителна. На тази възраст причината за повишаването веднага трябва да бъде установена, защото може да се дължи на бактериална инфекция, а тя е потенциално опасна за най-малките.

Три рецепти на Петър Димков

• За по-бързо смъкване на температурата тялото се намазва със смес от жълтъци 1 ч.л. исиот. Завива се с чаршаф. От тази процедура тялото се зачервява и болният се изпотява.

• Изпотяване се предизвиква и с половин час парна баня на краката до под колената. Прави се с гореща вода, в която са разтворени 1-2 шепи морска сол и е пусната торбичка с 50 г смян синап. След това болният се увива с одеяло.

• След банята се пие 150 мл чай от люлякови листа. 6-8 листа врят в 500 мл вода 5 минути. Течността се прецежда и се подправя с мед и лимон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Какво е предсказанието – шарлатанство или свръх способност?

родители

Мозъкът на тийнейджър: как да разберем по-младото поколение?