лошия холестерол

7

мар.

Революционно ново лечение на холестерол

лечение на холестерол

Новото лечение на холестерол до година навлиза и в България

Холестеролът, в допълнение към триглицеридите, са два от ключовите показатели за вашето сърдечно-съдово здраве. Поддържането им на правилните нива може да ви помогне да избегнете много различни проблеми с сърдечно-съдовата система. Ето защо е важно да поддържаме колкото се може по ниски нива лошия холестерол.

Повечето от нас са наясно с факта, че думата холестерол почти винаги се свързва с нещо негативно. Но не забравяйте, че това естествено мастно вещество също е от съществено значение за функционирането на тялото ни.

Ключът е да го поддържате в баланс и в правилните нива между така наречения добър и лош холестерол, така че да не се натрупват в артериите.

Също така при всеки човек е различно и много често опира и до генетика. Генът също така да определи устойчивостта ви към определени лекарства, които се опитват да понижат нивата на холестерола.

Следователно, дори ако приемате тези лекарства, вашите липопротеини могат да останат прикрепени към стените на артериите ви на опасно високи нива. Има обаче ново лечение, което учените наричат революционно.

Това е лъч надежда и днес искаме да ви разкажем всичко за него.

Evolocumab, ново и по-ефективно лекарство за холестерол

През 2018 г. ново фармацевтично лечение за понижаване на холестерола при хора, които не показват подобрение при традиционните лекарства, излезе на пазара под името „evolocumab“.

От този момент нататък бяха проведени подробни проучвания, за да се определи дали може да постигне очакваните цели. Резултатите показват, че да, лекарството е ефективно. Не само успява да намали нивата на лошия холестерол, но също така предотвратява атеросклерозата.

лекарство за холестерол

Какво сочат проучванията от тази година?

През ноември тази година Американският колеж по кардиология публикува свое проучване, в което анализира постигнатите досега резултати при лечението на холестерол с това ново лекарство, evolocumab.

  • Целта на лечението е да се осигури терапевтична интервенция за хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания, които не се повлияват от традиционните лекарства.
  • Резултатите от проучването бяха много положителни. Evolocumab безопасно и ефективно намалява нивата на лошия или LDL холестерол на пациентите.
  • След 24 седмици лечение холестеролът, съхраняван в артериите на пациентите, е минимален. И така рискът им от сърдечно-съдови проблеми е намалял значително.
  • Това лекарство вече е основен терапевтичен инструмент за тези, които имат генетичена предразположеност, свързана с висок холестерол. Също така е идеален за пациенти, които вече са имали някакво сърдечно-съдово заболяване или не могат да намалят нивата на холестерола си с традиционни лекарства.

Как действа това лекарство за висок холестерол?

За ефективно понижаване на холестерола при пациенти, които са резистентни към обичайните лекарства, е необходимо да се комбинират и двете лечения.

  • Evolocumab действа като инхибитор на протеина subtilisn/kexin convertasa.
  • Предлага се в редица страни по света с отлични резултати.

Шанса за развитие на атеросклероза може да се намали с правилното лечение на висок холестерол

Атеромите не се състоят само от холестерол – те също съдържат калций и други вещества от кръвния поток.

Основният проблем е, че в началото няма никакви симптоми. Това е тихо заболяване, което лекарите могат да диагностицират само чрез изследване.

Ако остане неоткрита, атеросклерозата може да причини проблеми като инфаркти и инсулти.

Друг проблем за здравните специалисти обаче е, че има много хора, които просто не реагират на традиционните лекарства за висок холестерол.

Стивън Дж. Никълс е директор на проучването, споменато по-рано, което показа ясната ефективност на evolocumab за лечение и обръщане на атеросклерозата при всички пациенти.

Сканирането на техните коронарни артерии показва много положителна промяна след няколко месеца лечение. Най-накрая е възможно да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания до много високи нива.

Кой хора се нуждаят от това иновативно лечение?

  • Възрастните пациенти трябва да следват това лечение, ако вече са приемали максималното количество статини и имат сърдечно-съдово заболяване.
  • Също възрастни с генетично високо кръвно налягане и които вече приемат максималната доза статини.
  • Юноши на 12 и повече години могат да използват това лечение, ако имат генетично високо кръвно налягане и вече приемат максималната доза статини.
  • Всеки от пациентите в трите предишни групи трябва да приема това лекарство, ако има и особена непоносимост към статини.
  • Трябва да продължите традиционното лечение, ако преминавате само минималните граници на лошия холестерол и нямате генетична предразположеност за този проблем.
  • Във всички случаи не забравяйте да потърсите съвет от специалист, следете диетата си и правете поне половин час упражнения всеки ден.
  • Високият холестерол е сериозен проблем, който отнема твърде много животи всяка година. Нека направим всичко възможно, за да го избегнем, и да знаем, че има отлични лечения и възможности за начин на живот.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts