17

юни

Ранни признаци на психично заболяване при тийнейджърите

Тийнейджърите често сменят настроенията си

Има и ранни признаци на психично заболяване, които се проявяват точно в тази възраст.

Според психолога Даниел Дейвис, ако юношата показва нарастващи признаци на гняв и често казва неща от сорта на „Светът би бил много по-добре без мен“, това е червена лампичка за родителите.

Когато химията на мозъка се променя, тийнът може да загуби съня си. Ако има наличие на психоза, външният вид става дори стряскащ. Резките колебания в апетита и хранителните навици често са признак на развиващо се хранително разстройство.

Станат ли хронични социално отдръпване и загуба на интерес към любими неща, има вероятност това да е депресия.

Когато промените в настроението са особено драстични и тенденцията е трайна, може да става въпрос за развиващо се биполярно или гранично разстройство. Убеждението за магични способности и вярата в странни феномени понякога също са признак, който може да сочи към редица душевни разстройства, обяснява Дейвис.

Психологът подчертава, че е важното родителите да правят разлика между обикновените особености на пубертета и наистина патологичните симптоми. Но ако начинът начинът на живот на тийна се променя към по-лошо, по-добре е да се консултират със специалист, вместо просто да се тревожат или да опитват да се справят сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts