8

дек.

Разкрита ли е мистерията на Бермудския триъгълник?

Това е район в океана с площ около милион квадратни километра, условно ограничен от линията Флорида – Бермудските острови – Пуерто Рико – Бахамите

За първи път загадъчни случаи на изчезване на хора и техника са зафиксирани през 40-те години на миналия век.

Пет бомбардировача „Авенджър“ изчезват в този сектор на 5 декември 1945 година. При това пилотите до последния момент поддържат връзка с базата и заявяват, че не могат да се ориентират, защото са се озовали сред „бяла вода“. Хидросамолетът, изпратен за спасяване на пилотите, се изгубва по същия начин. Само за петдесет години там са отбелязани случаи на изчезване на над 50 кораби и самолети. Наистина, от 80-те години на XX век Бермудите значително са намалили апетита“ си…

Аналитици, учени и различни специалисти се опитват да обяснят същността на Бермудския триъгълник – този необичаен феномен

Изказват се фантастични и полунаучни версии. Учен от Университета „Монаш” в Австралия предлага една от най-правдоподобните теории.

Американско списание по физика публикува през 2003 година негова статия, наречена „Мехур може да погълне кораб?“. Моделирайки различни варианти, той доказва, че тази своя невероятна хипотеза. теорията получава широк отклик и сред други учени.

Тя се състои в следното: на дъното на океана има големи запаси от сероводород и метан (газохидрати). Поради подвижността на питосферните плочи метанът променя агрегатното си състояние от твърдо в газообразно и се издига на повърхността, като разпенва водата (бяла вода). В резултат плътността й рязко пада, корабите могат да потънат, а самолетите – да изгубят управление.

Съществува и друго явление, характерно за Бермудите – т.нар. „летящ холандец“

Непокътнат кораб, на който не е останал нито един човек, като че някой е откраднал екипажа! Учените смятат, че причината може да е инфразвукът, създаван от газовите мехури, когато те излизат на повърхността. 8-12 херца е много опасен и пагубен за човека диапазон. Има и друга версия за образуването на инфразвука, според която той може да се появи по време на силен вятър или буря чрез триене на въздуха в морските вълни.

Инфразвукът предизвиква у човека пристъпи на панически страх, както и вътрешен резонанс, който води до разрив на сърцето и съдовете. Не е изключено членовете на екипажа да са скочили зад борда, за да се спасят от това усещане. Но засега няма обяснение защо преди около 30 години Бермудите започват да си отказват удоволствието „да поглъщат“ големи обекти. Според учения Лоуренс Дейвид Куше никога не е съществувала тайна, а тя е дело на самите хора. Той дори написва книгата „Тайната на Бермудския триъгълник“, публикувана през 1975 година, за да потвърди своята идея.

Той е първият, който системно изучава въпроса, изследва метеорологичните сводки, рапортите на бреговата охрана, отчетите на застрахователните компании и служебните разследвания. Но изводите му будят съмнение, защото фактите за аномално големия брой изчезнали съдове
и самолети в този район се потвърждават от статистиката. Има и други особености: в тази точка компасите не работят правилно и дават съществени отклонения.

Друг необичаен детайл е земното привличане

В района на Бермудите то е значително по-високо, отколкото в други точки на земното кълбо. Благодарение на тази особеност се формира Гълфстрийм, който носи топъл въздух към Европа. Снижаването на броя на мистериозните аварии и изчезвания учените обясняват с доброто техническо състояние на съвременната техника, която е оборудвана с различни системи за навигация, в това число и космически. А това позволява лесно да се възстанови изгубеният контрол над самолета или кораба.

Източник: www.gazeta.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts