Развенчани истини, в които повечето хора вярват

Човешките знания за света постоянно се променят

До неотдавна се смята, че на Земята има 4 океана, а днес е всеизвестно, че са 5. В суетата на всекидневието не следим как се развива науката, а в същото време, цялата тази информация, която някога сме натрупали, стремително остарява. Предлагаме ви 9 доказателства, че светът съвсем не е такъв, какъвто го познаваме.

ПЛАНЕТИТЕ НЕ СЕ ВЪРТЯТ ОКОЛО СЛЪНЦЕТО

От училище сме усвоили, че Земята се върти около Слънцето, но това не е съвсем така. Всички небесни тела обикалят около общ център на масите, който се нарича още барицентър. Барицентърът обичайно се намира най-близо до обекта с най-голямата маса. В случая със Земята и Слънцето центърът на тежестта е разположен много близо до центъра на Слънцето. А ако вземем Юпитер и Слънцето, то барицентърът при тях ще се намира извън пределите на Слънцето, защото масата на Юпитер е 318 пъти по-голяма от тази на Земята.

КУЧЕТАТА НЕ СЕ ПОТЯТ ПРЕЗ ЕЗИКА

В горещината кучетата изплезват език, затова мнозина смятат, че по този начин те се „потят“. Но всъщност потните им жлези се намират на възглавничките на лапите им. Изплезеният език обаче действително помага на животните да се охлаждат за сметка на изпаряващата се от него слюнка.

ЕВЕРЕСТ НЕ Е НАЙ-ВИСОКАТА ПЛАНИНА

Еверест е определяна за най-високата планина на света, но не е съвсем коректно: това просто е най-високата точка на планетата. А ако измерваме „ръста“ на планината от подножието, то лидер ще бъде вулканът Мауна Кеа на Хаваите.

СПАРТАНЦИТЕ НЕ СА ХВЪРЛЯЛИ ОТ СКАЛИТЕ

Учебниците по история на Древния свят учат, че спартанците са били толкова сурови, че изхвърляли хилавите си бебета в пропастта. При това авторите се позовават на античния историк Плутарх. Но неотдавна археолози опровергават този мит. Те провеждат разкопки в клисурата Апотети, но откриват там само останки на хора между 18 и 35 години. Изследователите правят извода, че телата принадлежат на престъпници и пленници.

С ГОЛЯМА ДОЗА ВЕРОЯТНОСТ МЪЛНИЯТА МОЖЕ ДА УДАРИ ДВА ПЪТИ НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО

Популярно е мнението, че мълнията не пада на едно и също място два пъти. Но учените Уилям Валин и Филип Крайдър от Института по атмосферна физика при Университета в Аризона опровергали този мит. Те изучили видеозаписи с бурите в град Тусон за лятото на 1997 година и установили следното: 386 от мълниите 136 пъти ударили на едно и също два и повече пъти.

ДИСНИ НЕ Е РИСУВАЛ МИКИ МАУС

Знаменитият анимационен герой Мики Маус, донесъл на Уолт Дисни неувяхваща слава, всъщност е дело на художника Аб Айвъркс. Хитовият персонаж има предшественик и това е зайчето Осуалд. Него Дисни и Айвъркс създават съвместно. Но заради хитро съставения от поръчителите договор изгубват правата над него. Първоначално Мики много прилича на Осуалд и говори с гласа на самия Дисни.

ХАМЕЛЕОНЬТ НЕ ПРОМЕНЯ ОКРАСКАТА СИ, ЗА ДА СЕ МАСКИРА

Дълго време се смята, че хамелеоньт променя цвета си с цел маскировка. Но вече учените са убедени, че окраската на животното зависи от… настроението му. Когато хамелеонът е зъл, цветът му потъмнява, а светлите тонове могат да служат за привличане на партньора.

ТЕЧЕНИЕТО НЕ Е ПРИЧИНА ЗА РАЗБОЛЯВАНЕ

Отвореният прозорец никога няма да стане първопричина за заболяване. Но защо тогава течението има толкова коварна репутация? Работата е там, че заради преохпаждане настъпва снижаване на местния имунитет, което, на свой ред, води до спазъм на съдовете. Но за да се разболее човек, само преохлаждането не е достатъчно – трябва да има и патоген (най-често вирус, по-рядко бактерия). А патогените с голямо удоволствие се размножават в непроветрявани помещения със застоял въздух. Именно затова теченията не само не носят сериозна вреда, но и са полезни за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Хранене и планети: ето какво трябва да знаете!

10 усещания, които обземат човека на прага на смъртта