7

май

Първа помощ при ухапване от кърлеж

Времето стана топло, тревите избуяха и вече трябва да внимавате за кърлежи

Дори като не сте сред природата, а в градския парк или на автобусна спирка близо до алея с трева, пак трябва да внимавате.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести мястото, на което има най-много заразени с лаймска болест, е в центъра на София – Докторската градина. Тя е малка, но там се разхождат много кучета.

Ухапването от кърлеж може да доведе до тежки зарази – лаймска болест, марсилска треска, Крим-Конго (хеморагична треска), ку-треска, кърлежов енцефалит.

Инфектирането става при ухапване от заразен кърлеж. Заразата се предава за 12-24 часа.

Понеже ухапването е безболезнено, често остава незабелязано. Слюнката на кърлежа съдържа протеини и ензими, които оказват обезболяващ ефект и подтискат локалния възпалителен отговор – сърбеж и болка.

Паразитът трябва да се отстрани бързо, но внимателно – с пинсета чрез постепенно издърпване, без да се върти. При въртенето има опасност кърлежът да се скъса и част от хобота му да остане в кожата.

Мазането с алкохол или мазнина е грешка, тъй като кърлежът започва да се задушава и повръща много секрет, при което се увеличава рискът от заразяване.

След изваждането на паразита мястото на ухапването се дезинфекцира. При липса на спирт или йоден разтвор като първа помощ може да се използва парфюм.

После е най-добре да идете на лекар, който ще прецени дали да сложи инжекция. Ако запазите кърлежа за изследване, ще стане ясно дали е заразен и с какво.

Дори веднага да сте извадили паразита, наблюдавайте един месец за зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви на инфекции като висока температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив. Кървене от венците, кръвонасядания по кожата може да са симптоми на хеморагична треска.

За предпазване от кърлежи избягвайте неокосени и влажни места. В такъв район носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, пристегнати на китките и глезените.

След прибиране вкъщи огледайте тялото и главата. Освен да полазят, кърлежите може да паднат от прелитаща птица. Те се впиват най-често по окосмената част на главата или на местата с нежна и често влажна кожа – слабините, корема, подмишниците, гънката зад коляното, под гърдите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts