31

дек.

Психолог: по-добре е да отложите новогодишните обещания до пролетта

Трябва да изоставим идеята, че 1 януари е най-доброто време за начало и вземане на решения, заяви Тим Боно, психолог от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис

„Януари е може би най-трудният месец в годината и изобщо не е подходящ за промяна.“- казва Боно. Например, ако искате да тичате сутрин, тогава студеното време и снежните бури може да ви попречат. Може и да няма пари за фитнес залата след празниците. И това убива мотивацията на човек, защото той не може да изпълни обещанието си.

Най-добре е да изчакате до пролетта, когато ще имате достатъчно време и енергия, за да започнете да се движите към вашите цели. И не подценявайте силата на слънчевата светлина – през зимата е трудно да направим нещо заради много кратките часове, през които е светло, но през пролетта природата се събужда, което означава, че става по-лесно за тялото ни да приема каквито и да е предизвикателства.

„Слънчевата светлина активира невронните вериги, свързани с редица психологически състояния. Най-доброто време за вземане на решения е пролетта или лятото, когато има много слънце ”, казва Боно.

В този случай психологът отбелязва, че универсална схема не съществува. Ако през януари сте започнали някои от постиженията си през целия си живот и всичко е било перфектно, тогава продължете в същия дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts