8

юли

Психология на тялото: Ето какво може да се каже за човек по осанката му

Нашият организъм – това е сложна конструкция, в която всички звена са неразривно свързани помежду си. Понякога може просто да се удивим как едно зависи от друго.

Руският сайт Так Просто разказва как осанката влияе на нашето вътрешно състояние и обратно – как това е взаимосвързано и защо формирането на правилна осанка е така важно за нас.

Неправилната осанка

Осанката – това е привичната поза на човека, зависеща от състоянието на скелета. По принцип това е положението на нашето тяло при различни действия. Но това са променливи неща: те се променят в течение на деня под различни фактори. За тези изменения могат да влияят както вътрешни, така и външни фактори.

Когато на душата е радостно, при нас сякаш израстват крила, ние се изправяме, разпъваме раменете, а неприятностите потискат, човек се прегърбва, отпуска главата надолу и гледа в пода. Има и обратна взаимовръзка: от това, каква е осанката ни, хората ни възприемат по различен начин.

Сам прецени, когато видиш човек с изправен гръб, широки рамене и повдигната брадичка, какво мислиш за него? Разбира се, когато човек е уверен в себе си, той несъзнателно предизвиква уважение. И взаимната връзка съществува. Доказано е, че хората с добра осанка са много по-успешни от своите прегърбени колеги, те имат по-добре резултати при кариерното израстване и се ползват с всеобщо уважение.

Испанският философ Балтасар Грасиан пише: „Осанката на човека – това е фасадата на неговата душа“. И действително по осанката на човека може да се каже много. Психолозите даже определят няколко типа личности, изхождайки от осанката на човека.

1. Шизоиден тrп
Хората от този тип са малки и кльощави. Имат изразена гърбавост: когато се гледа отстрани, изглежда, че гърбът им е извит като черупка от охлюв. Раменете са вдигнати, а главата – обратно, тя е прибрана в раменете. Главата винаги е наведена, а очите постоянно гледат в пода.

Такива хора често са срамежливи и отнесени. Те не се чувстват удобно в големи компании, те се опитват да се скрият в своя си свят, избягват новите познанства. Има усещането, че този свят ги плаши. Подобен тип осанка имаше Чарли Чаплин.


2. Орален тип
Това са хора със здраво телосложение. Ако погледнем отстрани, може да видим, че тялото винаги се накланя леко напред и главата леко се отмята назад, а брадичката се издава напред. Тази поза причинява напрежение в мускулите и може да доведе до остеохондроза с течение на времето.

Такива хора са душата на компанията. Те постоянно се привличат към други хора, семейството и приятелите им са важни. И дори на работното място добрият колектив е важен за тях. Те постоянно се нуждаят от одобрение и похвала, много емоционални и уязвими са. Известният носител на тази стойка е Пол Макартни.


3. Мазохистичен тип
Да се определи този тип поза е лесно. Има усещане, че гърбът на човека не може да бъде прав, той винаги е изгърбен, раменете му са наклонени, а ръцете му са свободни да се мотаят. Главата е леко наведена. Мерилин Монро има подобен тип поза.

Тези хора не са уверени в себе си, срамежливи, много плахи. Те се ужасяват от критика, те постоянно са гладни за одобрение, опитват се да угодят на всички. Тази осанка се нарича „позата на жертвата“. Със сигурност сте забелязали, че има хора, които постоянно стават жертва на престъпници. Така че, не е случайно, такива хора непрекъснато се ограбват, защото виждат в тях потенциална жертва.


5. Психопатен тип
Това са истински генерали. Гърбът е прав и напрегнат, липсва гъвкавост. Той създава впечатление за добра осанка и гордост, този човек е уверен в себе си. Раменете са разгънати, гръдният кош е разгърнат напред, а вратът е много стегнат и прав.

Те са властни и самоуверени хора. За тях е важно да имат сила и контрол над всички. Тези хора често постигат успех в кариерата си, изграждат собствен бизнес или заемат ръководни длъжности. Те се нуждаят от ясна йерархия, в която са на върха. Яркият пример е Маргарет Тачър.


5. Истеричен тип
Гърбът е прав, но по-гъвкав. Човекът е много гъвкав, той постоянно променя позицията си. Вратът е прав и се издига нагоре, но главата е наклонена настрани, с едното рамо над другото. Такава осанка имаше известният режисьор Федерико Фелини.

Тези хора наистина се нуждаят от внимание, така че те се държат демонстративно, а понякога дори са предизвикателни. Те са доста емоционални и се поддават на чуждо влияние. Освен това хората с такъв тип поза са естети, много обичат да купуват неща и след това се хвалят с тях.
Най-често чертите на характера не могат да се променят (въпреки че това е възможно със силно желание), но позата може да бъде коригирана. Това не е монолитен камък, в който сте затворени. Това е гъвкаво нещо, върху което можете и трябва да работите. Създайте идеална поза със собствените си усилия. Вашето тяло ще ви бъде благодарно за това, защото не само вашият външен вид и психическо състояние зависи от вашата поза, но и от здравето на вашите вътрешни органи.


Идеалната поза предполага баланс по отношение на вертикалната ос на лявата и дясната половина на тялото. Ако има изразена асиметрия, тогава може да има функционално съкращаване на краката и изкривяване на таза, което на свой ред води до много други проблеми. Ортопедите предполагат, че изкривяването на позата е предимно от краката.
Кракът е основата на нашето тяло. Прекомерното асиметрично отклонение на стъпалото в момента на подкрепа и отблъскване създава каскада от прекомерни движения и претоварване във всички отделения – от краката до гръбначния стълб. Когато краката се деформират, информацията за позицията на тялото в пространството е изкривена. Това води до дизбаланс в мускулите на тялото и допринася за формирането на неправилна поза.


Така че дори обикновените плоски крака могат да причинят сериозни проблеми с гръбначния стълб. Не пренебрегвайте плоските крака, започнете да ги коригирате, веднага щом научите за тях. В Китай например за осанката се грижат от детството, за да се избегнат проблеми в бъдеще.

Грижата за позата е ваше задължение към себе си. Виждаш колко важно е това: от това зависи не само твоят външен вид, но и вътрешното ти състояние. Доказано е, че човек с лоша поза, инстинктивно се подчинява на човек с правилна поза. Започнете да коригирате позата си с упражнения. И точно сега, дишай дълбоко, разпери раменете, вдигни брадичката си и се изправи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts