Противозачатъчните

10

фев.

Противозачатъчните намаляват тонуса и може да предизвикат депресия

Жените, които избират противозачатъчните хапчета като контрацепция, често се интересуват от това каква е вредата от тях

Когато реши да използва орална контрацепция, всяка жена почти винаги се чуди дали противозачатъчните хапчета може по някакъв начин да навредят на здравето ѝ. Все пак това е допълнителен прием на хормони.

Вредни ли са противозачатъчните?

Този въпрос е много индивидуален. Всяка жена има свое собствено тяло, собствена реакция към лекарствата и собствен хормонален фон. Случва се хапчетата да не са подходящи за дадена жена, и поради това теглото ѝ може да се увеличи или сексуалното ѝ желание да намалее. Но в сравнение с неоспоримите предимства на този вид контрацепция, вредата от противозачатъчните хапчета и недостатъците от приема им са почти минимални. Правилният избор на лекарства и микродозови контрацептивни хапчета ще помогне да се избегнат нежелани последствия.

Въпреки това, наред с добрите качества, има и някои неприятни последици от противозачатъчните. Между тях са:

  • главоболие;
  • умора;
  • болезненост на млечните жлези;
  • намалено либидо;
  • качване на тегло.

Струва си да се отбележи, че изброените симптоми са по-скоро странични ефекти на противозачатъчните хапчета, които изчезват или веднага след спиране на лекарството, или в рамките на два до три месеца.

Но не с всяка странична реакция от тези лекарства е така

Според две нови изследвания противозачатъчните хапчета се отразяват зле върху женската психика и тонус.

Шведски учени от института „Каролинск“ и Стокхолмското икономическо училище установиха, че те имат отрицателно влияние върху здравословното състояние, най-вече върху енергичността и настроението.

„Въпреки че близо 100 милиона жени по цял свят използват противозачатъчни хапчета, знаем изключително малко за начина, по който влияят на здравето“, коментира целта на изследването проф. Анджелика Линден Хиршберг от отдела за женско и детско здраве в института „Каролинск“.

340 здрави жени на възраст между 18 и 30 години в продължение на три месеца са получавали или плацебо, или противозачатъчно хапче. То съдържало етинилестрадиол и левоноргестрел -най-често срещаните форми на противозачатъчни хапчета в Швеция и редица други държави.

В края на проучването станало ясно, че жените, които приемат контрацептиви, оценяват качеството си на живот като значително по-ниско от тези, които получавали друго, безвредно хапче -т.нар. плацебо. Противозачатъчните влияели негативно върху настроението, самоконтрола и енергичността.

Жените, които пият контрацептиви, има по-голяма вероятност да развият депресия

До това заключение пък стигнат учени от Дания. Те са проучили медицинските картони на повече от 1 милион жени и млади момичета между 15 и 34 години.

Гинеколозите не препоръчват използването на този вид контрацепция в следните случаи:

В съвременния свят не липсва информация, можете да научите подробно за всички интересни теми чрез интернет, от приятели, да прочетете вестник или книга. Въпреки това, с въпроси относно здравето, трябва да се свържете със специалист. Специалист-гинеколог ще ви разкаже подробно за плюсовете и минусите на противозачатъчните хапчета, какво трябва да се използва след 40 години, как да приемате противозачатъчни хапчета, каква е разликата между различните видове орални контрацептиви и ще избере индивидуално и подходящо за вас лекарство.

Източник: onclinic.ua

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts