Продадоха на търг за над $22 000 зъбни протези на Уинстън Чърчил

8

фев.

Продадоха на търг за над $22 000 зъбни протези на Уинстън Чърчил

Дентална протеза, принадлежала на бившия британски министър-председател Уинстън Чърчил (1874-1965), бе продадена на търг за 18 000 паунда (22 700 долара). Това съобщи телевизионният канал Sky News с позоваване на аукционната къща The Cotswold Auction Company, която проведе търга на 6 февруари в град Челтнъм (Глостършир) в Западна Англия.

Става въпрос за изкуствената челюст, която политикът е използвал при произнасянето на прочутата реч „Ще се бием по плажовете“ на 4 юни 1940 г. Това е втората реч на Чърчил в Камарата на общините на британския парламент след влизането на Великобритания във Втората световна война. Окончателната сума, дадена за лота, е повече от два пъти по-висока от първоначалната оценка.

Според канала бившият лидер на Консервативната партия през целия си живот е имал сериозни проблеми със зъбите си, няколко от които е загубил, когато е бил на възраст между 20 и 30 години. вестник „Гардиън“ добавя, че Чърчил е имал общо четири протези. Той е отдавал такова значение на този аксесоар, че винаги е носил със себе си резервна подвижна протеза, проектирана от зъболекаря Уилфред Фиш. Фалшивата челюст е позволявала на бившия министър-председател да избягва да шепне – нещо, от което е страдал от детството си.

Както е отбелязано в описанието на партидата, „добре прилягащата протеза е служила като важна физиологична и психологическа подкрепа“ за бившия министър-председател. „Тя му е позволявала да говори ефикасно, което е жизненоважно качество за всеки политик, особено за този, чиито ораторски умения са били решаващи за успеха му“, гласи текстът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts