18

май

При отказ от сладко настъпва депресия

Според невробиолози храната е естествена награда за организма

Човешкият мозък е устроен така, не всички потребности са насочени към това да предизвикват приятни усещания в него. Храната също му дава удоволствие. Мезолимбическият път, формиран от еволюцията, разкодира за мозъка естествените награди, чието повторение е пряко свързано с оцеляването на индивида. Затова човек предпочита обикновено сладките продукти, насищащи организма с енергията на въглехидратите.

При ограничаване на употребата на захар при човека може да се развият депресия и тревожност. Причината е, че именно захарта влияе върху генната експресия и допаминовите рецептори. Затова при пълен отказ от захар се появява чувство на угнетеност и безпокойство, организмът по-трудно се справя със стреса и това може да доведе до сериозни заболявания.

Чест спътник на отказа да се яде сладко е умората и депресията. Ако състоянието на тревожност и безсъние продължи повече от две седмици, обърнете се към психиатър или психотерапевт. Важно е да се редуват режим на труд и отдих, да се ляга по едно и също време, но не по-късно от 23 часа.

Трябва да се попълни недостигът на витамини. Особено полезни за нервната система са магнезият, цинкът, хромът, селенът, витамините А, С, от групата В. Тези вещества се съдържат в плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените храни. Много полезни продукти, съдържащи хормона на щастието – серотонин, са бананите и ананасите. Прекрасен антидепресант е шоколадът. Докато кафето, черният чай и алкохолът трябва напълно да се изключат, тъй като те стимулират и изтощават нервната система. Полезни са зеленият и билковите чайове – мента, липа, лайка и др. Откажете се от мазната, пържената, лютата храна, която натоварва черния дроб. Глезете се с деликатеси – особено морски дарове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts