21

май

Приятелка със смъртта: Необичайната дружба между крава и леопард

Как две животни дадоха ярък примeр на хората

Понякога дивата природа дава на хората изразителни примери, че няма проблем, който не можем да решим помежду си, ако има добро желание и предпочитаме разбирателството пред конфронтацията

Следващата история се е случила в Индия, където хората от едно градче били очаровани от необичайното приятелство между хищник и плячка.

През 2002 година в индийското градче Антоли в Гуджарат започнали често да виждат леопарди, навлезли в рамките на селището. Леопардът, макар и много по-малък от тигрите и лъвовете, е изключително опасен и много смел хищник.

Жителите на Антоли, естествено, били силно притеснени и поискали властите да вземат мерки.

Леопардите били постепенно изловени от рейнджърите и преместени в горски местности и за известно време това донесло спокойствие на гражданите. То обаче не продължило дълго, защото започнали да идват сигнали, че един определен екземпляр продължава упорито да слиза в градчето.

Хората започнали да следят отдалече животното и с учудване установили причината за честите му навлизания в града. Хищникът не се интересувал от плячка или каквато и да е храна – той идвал на посещение при своя неочаквана приятелка, една най-обикновена крава.

Първоначално семейството, което притежавало животното било притеснено.

Собствениците обаче останали страшно учудени, когато разбрали какво се случва в имота им. Леопардът не проявявал никакъв интерес към двата бика, с които кравата живеела, а отивала направо при нея,

сякаш били стари познайници

Кравата също не показвала никакви признаци на притеснение от посетителя – нещо повече, тя отивала да го посрещне. Семейството в почуда наблюдавало как двете животни стояли заедно и кравата дори закачала леопарда и го облизвала. Хищникът не показвал и следа от агресия.

Случаят се разчул и се появила теория, че леопардът е бил изоставен като малък или майка му е загинала и така се е приобщил към кравата, която го кърмила, но истории като тази са доказано преувеличени и неподкрепени с факти. Единственото сигурно било, че петнистата котка идвала почти всяка нощ и прекарвала по няколко часа с кравата.

Програмата при срещите между необикновените приятели била доста сходна – двете животни се разхождали заедно, ближели се и се търкаляли по земята.

Последното посещение на хищника било през март следващата година, след което той спрял да идва. По това време семейството, притежаващо кравата, вече не се страхувало за нея и дори било доволно, че тя си има приятел.

Причините за края на странното приятелство остават неизяснени, но специалистите по поведението на големите котки имат доста убедително обяснение. Случаят станал все по-популярен и започнал да привлича все повече любопитни наблюдатели и хората често започнали да се събират по близките покриви, надявайки се да видят с очите си невероятната сцена между двете животни.

Леопардът идвал всяка нощ при кравата, но когато тълпите любопитни започнали да се увеличават, той са чувствал все по-разтревожен, макар че така и не проявил агресия към кравата или другите животни наоколо. Били направени опити да бъде заловен с примамка от месо в специална клетка, но той дори не доближил храната – интересувал са само от контакта с приятелката си. Когато решили да пробват с упоителни спринцовки, хищникът спрял да идва.

Специалистите смятат, че най-вероятно многото

събиращи се да гледат хора са го изплашили

От тази затрогваща история са изминали над 20 години, но причината за невероятното приятелство остава в тайна. Проучвания на терен установиха, че с доста голяма степен на сигурност майката на женския леопард е била преместена от района, когато той още е бил млад, но специалистите не смятат, че това може да го е накарало да се сдружи с кравата. Някои изразиха предположения, че очевидно характерът на животните може да претърпи съществени изменения, надхвърлящи стандартното им поведение.

Оказва се, че за уникалните кадри на кравата и нейната смъртоносна приятелка трябва да благодарим на любопитното 6-годишно дете на семейството собственик, което първо обърнало внимание на неочакваната дружба между животните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts