причини за цистит

24

сеп.

Причини за цистит след секс

Получаването на цистит след полов акт е често срещано при жените

Чудили ли сте се защо жените получават цистит след полов акт? Трябва ли да се тревожите за това? Продължете да четете, за да научите повече за тази тема, може би ще намерите отговорите на тези и още въпроси.

Това е често срещано състояние при жените, особено бактериалният цистит. Този тип се причинява от бактериална инфекция. Според здравни проучвания 60% от жените ще страдат от него поне веднъж в живота си. В тази група до 80% от случаите са случаи на цистит след полов акт.

Какво е цистит?

Строго погледнато, това включва възпаление на пикочния мехур, независимо от причината. Повечето хора вярват, че това е същото като инфекция на пикочните пътища. Но не е така. Циститът включва възпаление. Инфекцията на пикочните пътища обаче включва участието на микроорганизъм, най-често бактерии.

По този начин можем да класифицираме това състояние в две групи:

  • Бактериален цистит
  • Неинфекциозен цистит

Бактериалният цистит се причинява от микроорганизъм, в повечето случаи бактерия (най-често ешерихия коли). В тези случаи микроорганизмът навлиза в пикочните пътища през уретрата. След това се размножава, образувайки бактериални колонии. Това причинява симптомите на състоянието.

  • Чужди тела: уринарен катетър или катетър, поставен в уретрата за дълъг период от време, може да доведе до това състояние
  • Лекарства: освен това възпалението на пикочния мехур е страничен ефект от някои химиотерапевтични лекарства
  • Химикали: освен това някои вещества в продуктите за женска хигиена, като например спрейове за женска хигиена или спермицидни желета, могат да причинят дразнене
  • Радиация: лъчетерапията при жени, лекувани за рак, може да доведе до това
  • Интерстициален цистит: това е хронично възпаление на пикочния мехур без ясна причина. Естествено, затова е толкова трудно да се лекува.
  • Други състояния: накрая, някои заболявания като заболявания на гръбначния мозък, които причиняват „неврогенен пикочен мехур“

Цистит след полов акт

Научно доказано е, че сексът е рисков фактор за цистит при жените. Според едно проучване жените, които правят секс повече от четири пъти месечно, използват контрацептиви и са правили секс през последните тридесет дни, са по-склонни да развият цистит.

Следователно има специфичен израз за тази инфекция на пикочните пътища, свързана със секса: посткоитален цистит. Освен това проучването идентифицира най-малко пет причини, поради които сексът може да доведе до инфекции на пикочните пътища при жените.

Орални контрацептиви

Те променят менструалния цикъл на жените. Те също така променят естественото действие на хормоните върху женското тяло. Оралните контрацептиви отслабват лигавицата на пикочния мехур – това е най-вътрешната част на органа. Това улеснява колонизацията на бактерии като Escherichia coli.

Презервативи

Материалите, от които са направени презервативите, също могат да засегнат лигавицата на пикочните пътища на жените. Това го прави по-уязвим към инфекции и улеснява размножаването на бактерии. Въпреки това е важно да запомните, че не всички тела реагират по един и същи начин на тези материали.

Навлизането на бактерии

Сексът благоприятства колонизирането на бактерии от външната среда в пикочните пътища на жените. В допълнение, мъжкият пенис може да действа като носител или движенията, включени в полов акт, могат да доведат до цистит.

Хигиенни навици след секс

Един от факторите, най-свързани с този проблем и секса, е хигиената на жените след секс. Когато жените не уринират веднага след полов акт, е по-вероятно влезлите бактерии да останат в пикочния мехур и да се размножат.

Травма на уретрата

Сексът представлява травма на уретрата на жената, която е много близо до вагината. Повтарящите се движения, включени в сексуалния акт, отслабват пикочните пътища на жените, благоприятствайки навлизането на външни бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts