22

окт.

Причината за хроничната умора е в дома ви!

Ако не можете да вдигнете глава и ходите като замаяни, огледайте се: може би причините за вашата сънливост и постоянна умора се намират на една ръка разстояние

БЕЗПОРЯДЪК В ДОМА

Освен чувството на неудобство пред гостите и времето, изгубено в търсене на нужната вещ, безпорядъкът постоянно кара мозъкът ви да е в стрес. Колкото повече наблюдаваме предмети, които не са на местата си, толкова повече се стресиреме.

Това е наследство от нашите първобитни прадеди, когато всеки дълъг предмет в полезрението би могъл да означава отровна змия. Няма как да обясните на древните си инстинкти, че всъщност това е чорапогащник. За да облекчите мозъка си, просто го махнете от очите си.

СИНИ ТАПЕТИ

Изследванията показват, че от цвета на интериора зависи емоционалното ни състояние. Така например светлосиният цвят въздейства на психиката приспиващо. Сърдечният ритъм се забавя, кръвното се понижава и човек усеща сънливост. Извод: светлосините тапети са подходящи само за спалнята.

ТЕЛЕВИЗОР

Обичате да гледате телевизия преди сън? Напразно. Блещукащият екран действа възбуждащо на мозъка, като блокира изработването на мелатонин. В резултат сънят ви става накъсан и не се наспивате. Сложете край на вечерните
киносеанси най-малко един час преди сън.

КАФЕВАРКА

Дори да ви спасява сутрин, употребата на кафе на обяд или следобед може да предизвика обратния ефект: вместо ободряване да усетите още по-голяма сънливост. Съществува и вероятност да сте сред онези 7% от хората, които имат генетично предразположение към обратната реакция на кофеина, при които употребата на кафе предизвиква умора.

АЛКОХОЛ

Макар че малките дози действат отпускащо, сънят след употребата дори на една чаша вино не е така дълбок. Въпреки че може и да не усещате махмурлук, има вероятност дневната ви сънливост да е последствие от вчерашния купон.

НЕЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Откажете се от поничките и тортичките! Продуктите с голямо съдържание на захар и прости въглехидрати карат кръвната ни захар рязко да се повишава и да спада. От тези скокове ще се чувствате като разбити.

ТВЪРДЕ СТУДЕНА СТАЯ

Температура от 15 до 20°С е много подходяща за сън. Но въпреки че
е полезна за здравословния нощен отдих, тя ви пречи да работите денем. Колкото е по-студено в стаята, толкова по-силно ви се доспива.

СМАРТФОН

Изключете уведомленията за пощата и лайковете в социалните мрежи. Дори нямате представа колко често сънят ви е прекъсван нощем от звуците или вибрациите, които съобщават за това, че някой в интернет отново не е прав.

ПЛЪТНИТЕ ЗАВЕСИ

Каква е причината за постоянната слабост и умора? Ако по цели дни сте зад дръпнати щори и при изкуствено осветление, вие нарушавате естествените ритми на организма. Хората, които работят на слънчева светлина, спят средно с 46 минути по-дълго нощем. И се чувстват много по-отпочинали на следващия ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts