8

мар.

Пристрастеност към фитнеса: опасно почти колкото зависимост от алкохола

За здравето безспорно е полезно да спортувате редовно и да поддържате във форма тялото и психиката

Ако обаче се вманиачите, вече става вредно.

Специалисти от болница в Бъкингамшър, Англия, които лекуват пристрастени към фитнеса, казват, че тяхната зависимост е толкова силна, колкото са алкохолизмът и наркоманията.

Пред Би Би Си пациентката Лора Кибъл разказва, че дълго време ставала сутрин часове преди 3-годишният й син да се събуди, за да си направи упражненията. В началото това я освежавало и ободрявало. Постепенно изпаднала в зависимост. Започнала да страда от изтощение, случвало се и да припада. Накрая стигнала до болницата, за да лекува хроничната умора и пристрастеността си към фитнеса.

През последните години все по-често се говори за орторексия нервоза

Това е психическо разстройство, резултат от мания за правилно хранене и прекаляване с физически упражнения.

Хора с хранително разстройство са особено уязвими от прекаляване с фитнеса, но въпреки предупрежденията на лекарите продължават да тренират
тайно, казва Даян Уайтоук, шеф на английската болница.

Тя посочва как може да разберете, че сте обсебени – когато не се чувствате добре, но продължавате с упражненията, и когато предпочитате да тренирате, вместо да излезете с приятели. „Ако започнете да поставяте фитнеса пред приятелите, домашните задължения и други ангажименти, развивате зависимост“, казва Уайтоук.

Ако сте стигнали до точката, в която якото спортуване вече не ви прави удоволствие, но не спирате, когато ви яде чувство за вина, ако пропуснете дори една тренировка, тогава качеството на живота ви се влошава. „Виждал съм маниаци, които тренират по 3-4 часа всеки ден – разказва инструкторът по бодибилдинг Стив Уокър. – Те постоянно са настинали, винаги са болни от нещо, нямат енергия, стават апатични. Това ги кара да блъскат във фитнеса още и още с надеждата да се оправят. Така омагьосаният кръг се затваря.“

Изследване, проведено от екип на Лондонския университетски колеж, показва, че прекаленото висене в инстаграм повишава вероятността от развитие на орторексия нервоза. При никоя друга социална медия не се наблюдава подобна зависимост.

Специалистите изтъкват, че инстаграм стимулира поява на подобни заболявания, защото е визуална платформа

Там е страшно лесно да сравняваш и да копираш изображенията за подобряване на телосложението. Но дали това е положителна стъпка към крепко здраве и атлетично тяло? Никой не знае какво се случва зад снимките на изваяни стройни тела, посочва Би Би Си.

Източник: www.marieclaire.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts