невярна информация в интернет

4

окт.

Признаци, по които да разпознаем невярна информация в интернет

Прочетете, за да не ставате повече жертви на дезинформацията

В наши дни достъпът до информация е толкова лесен. Но как да разграничим достоверна от невярна информация в интернет? Прочетете, за да разберете преди отново да се почувствате като глупак!

Въпросът с фалшивите новини и като цяло с дезинформацията е широк и сложен. Това е зло, което трябва да бъде изкоренено. Разпознаването му обаче отнема време и концентрация, така че си струва да отделите известно време, за да научите как да се предпазите от невярна информация. Преди всичко да знаете как да не допринасяте за разпространението и.

Ще ви обясним кои са основните причини хората да споделят невярна информация в интернет, както умишлено, така и несъзнателно, и как да ги разпознаем. Първата стъпка към това е да осъзнаем че невярната информация е навсякъде около нас.

Умишлено разпространение на невярна информация в интернет

Тези, които са посветени на оказването на влияние върху хората, за да манипулират поведението им, независимо дали за търговски или престъпни цели, знаят, че има ефективни начини да се възползват от тях. Ето как го правят:

  • Умишлено и избирателно укриване на информация: Медиите са компании със собствени идеологии. Следователно безпристрастността е елиминирана и те изобразяват само това, което искат. Най-добрият начин да направите това е да предоставите вярна информация, но съкратена.
  • Кликбейт: Този тип заглавия са една от най-разпространените форми на невярна информация в интернет. Те апелират към емоционалността на читателите с привличащи вниманието заглавия, за да им попречат да използват критично мислене. Един пример е реклама, която ви казва „Тази невероятна храна ще ви накара да отслабнете с десет килограма за една седмица“.
  • Измамна информация: Целта на този метод е чрез вас да увеличат обсега на дадена невярна информация, било то през социални мрежи, емайли и др.
  • Манипулиран хумор: Въпреки че е вярно, че сатирата винаги е съществувала като политическо оръжие, има разлика, когато се използва с цел дезинформация. Всъщност тези, които искат да повлияят на мнението на другите, разпространяват вицове, мемета и хумористични публикации, които умишлено включват невярна информация.

Непреднамерено разпространение на невярна информация в интернет

Всичко споменато по-горе поставя читателя в ясна позиция: как да избегнат да бъдат средството за разпространение на невярна информация в социалните медии, ако всички искат да ги измамят? Затова преди да споделите нещо с приятелите си първо се замислете дали то е истина или не!

Заключение

Дезинформацията, сензациите и манипулацията на масите винаги са съществували. Настоящият проблем не е толкова в съществуването му (въпреки че това е проблем), а по-скоро в това, че невярната информация е намерила неограничен канал за разпространение в социалните медии и като цяло в интернет. Поради тази причина, в свят, в който нашите филтри трябва да бъдат едновременно индивидуални и разнообразни, а официалното регулиране е нещо като шега, единственият полезен инструмент е нашата собствена отчетност.

Източници: https://exploringyourmind.com/https://pixabay.com/bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts