18

дек.

Предбрачният договор не е от вчера

Годежът се е състоял. Датата на сватбата е определена

Главата ви се мае от щастие, защото любовта ви ще е вечна, идеална, прекрасна… Стоп! Ами, ако не е? Как ще поделите завода на съпруга ви? Ами яхтата? Апартамента, колата, вилата, акциите и облигациите? Ето за тази цел съществува предбрачният договор…

С ПОДПИС И ПЕЧАТ

Ако си мислите, че тази бумащина е рожба на съвременната епоха, ще ви разочароваме. Оказва се, че предбрачни договори са се сключвали от дълбока древност. Професорът по история Нимат Морси превел няколко папируса, в които са регламентирани детайлите на съпружеския живот на древните египтяни.

Според договора било е необходимо да се установи доколко двамата новобрачни са годни за семеен живот. Преди сватбата свидетелите оглеждали булката и писмено потвърждавали, че няма физически дефекти и че е целомъдрена. По същия начин проверявали и младоженеца по отношение на мъжката му състоятелност.

Естествено, не били забравени и финансовите въпроси

В документа били зафиксирани сумата на зестрата, сроковете на строителството и качеството на обзавеждането на новия дом. Отделна точка определяла какво ще получат мъжът и жената в случай на развод.

Мъжът се задължавал да издържа съпругата и всичките си деца, които тя му роди. При разтрогване на брака жената не само си взимала зестрата, но и получавала издръжка. Ако за развода нямало основания, то на съпруга се налагала и допълнителна глоба.

Може би затова в древен Египет, както може би никъде в античния свят, имало здрави семейства

При сключване на брак се обръщало внимание на правата на жените не само в Египет. В някои области на древна Гърция съществувало правило, по което мъж, който се разведе с жена си, нямал право да се ожени за по-млада от нея. Между другото в древна Гърция и Рим, преди да създадат семейство, мъжът и жената също оформяли съглашение, в което описвали своите имуществени отношения и уговаряли въпросите на наследяването на натрупаното имущество.

ЗАСТРАХОВКА СРЕЩУ ПРЕДАТЕЛСТВО

В наши дни предбрачният договор се съставя най-често, ако:

• бракът е фиктивен;

• единият от съпрузите е пристигнал от провинцията;

• съпругата е много по-млада от мъжа си;

• нивото на доходите на двамата силно се различава.

С други думи, с помощта на този юридически документ едни се опитват „да уравновесят“‘ положението помежду си, други, обратното – да подчертаят ръководната роля на единия от съпрузите.

Повечето хора смятат, че предбрачният договор е своего рода застраховка срещу предателство. Докато истинското му предназначение е само да облекчи процедурата на делене на имущество-
то в случай на развод.

От друга страна, предбрачният договор играе ролята на фактор, предпазващ от развод, особено когато знаеш, че не е съставен в твоя полза. Но в този случай от само себе си възниква въпросът що за семейство е онова, което се крепи единствено на нежеланието на съпрузите да разделят общата собственост?

Във всеки случай, преди да се решите на подписване на предбрачен договор, трябва добре да премерите всички „за” и „против”. Да, никой не е застрахован от развод. Съвместният бизнес, високият доход, социалното неравенство – всичко това са сериозни причини за сключването на брачен договор. Но помислете какво ви движи – недоверието или рационалността? Може би трезвото решение на този въпрос ще ви предпази от много проблеми в бъдеще…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts