Отрицателно държание

14

авг.

Ползите от това да бъдеш отрицателен човек

В тази статия ще разберете какви са ползите от негативното държание.

Какво е дефанзивен песимизъм

Защитният песимизъм се разглежда като начин да се предпазите от сценарии, които биха могли да бъдат неблагоприятни, което може има своите ползи.

Отбранителният песимизъм, както подсказва името му, се състои от отбранителна стратегия, чрез която се стремим да се предпазим от потенциален отрицателен ефект, като предвиждаме тази ситуация и се фокусираме върху нейните негативни аспекти.

От това определение можем да започнем да говорим за очакване. Очакването е положително, стига да ни помага да се подготвим и няма нищо общо с негативния възглед за живота.

Много хора са склонни да подчертават ползите от това да бъдеш негативен човек: негативното мислене ни позволява по лесно да се справим с разочорованията и неуспехите си.

Недостатъкът на тази идея е, че с течение на времето човек винаги може да се вижда  като в неравностойно положение. Това обезценява техните положителни аспекти и ресурсите или защитните фактори, с които разполагат.

Може ли да бъде негативен човек полезен?

Понякога негативността може да бъде предимство, защото може да ни помогне да бъдем по- добре подготвени за несполуките си.

Има проучвания, които показват, че хората, които мислят по- песимистично са по- проактивни и предприемат превантивни мерки по отношение на ситуации. Тъй като те са по- малко доверчиви, това им осигурава предимство.

По- устойчив начин на мислене в дългосрочен план е най- добрият начин на мислене. Обаче негативизма може да доведе до обезсърчение, липса на мотивация за предприемане на проекти, кара ни да се придържаме към проблемите си и да не търсим решението им, наред с други неща.

Когато мислим с негативизъм докато се храним, мозъкът ни отделя хормони като кортизол, гултамат в надбъбречните жлези, които, когато са постоянни могат да имат отрицателни странични ефекти върху нашето здраве.

Нека разгледаме някой от аргументите, относно ползите на това да бъдеш негативен човек.

 Дали защитният песимизъм предотвратява страданието?

Това е добър върпрос, когато приравняваме негативмността с избягването на болка и страдание.

Идиеята изисква нюанс: избягваме шока и изненадата от създадената ситуация, но дискомфортът остава. Това е така, защото неспособността да мислим за себе си като триумфиращ е толкова болезнена, колкото и разочароваща. Предвиждането на мъките не го избягва, тъй като го преживяваме по същия начин.

От друга страна макар, че песимизмът има лоша страна, най- подходящото решение или предложение не съответства на прекомерен оптимизъм.

Източник: steptohealth.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts