27

окт.

Подготовка за планирани прекъсвания на тока и съставяне на списък с всичко необходимо

Не можем да предвидим какво ще се случи през следващите зимни месеци и дали наистина ще има планирано спиране на тока

Следователно трябва да се подготвим за най-лошия сценарий. Първо, нека да разберем какви неща ще бъдат незаменими, ако светлината е изключена за дълго време.

  1. Свещи, фенери или светещи пръчици. Седенето в пълна тъмнина не е много приятно. Затова трябва да се запасите с всичко, което може да даде светлина. Не разчитайте само на фенерчето на мобилния телефон. Използването му ще изтощи телефона по-бързо.
  2. Преносима батерия. Тя може да се използва за зареждане на вашите устройства.
  3. Радио. Необходимо е, за да сте в крак с новините, когато няма ток. Препоръчително е да изберете приемник, захранван с батерии.
  4. Преносими слънчеви панели. Това не е задължително, разбира се, но иначе са доста полезни.
  5. Генератор. За тези, които живеят в къща – било то на село или в града, това е добър вариант да не останат изобщо без електричество.
  6. Газов котлон. Ако имате електрическа печка у дома, трябва да помислите как ще готвите храна, като спрат тока. Малка газова печка ще ви помогне да приготвите нещо топло и прясно.
  7. Непрекъсваеми токозахранващи устройства. Понякога електричеството може да спре внезапно, възможни са и токови удари. За да защитите вашето оборудване, можете да закупите непрекъсваемо захранване. Не е от най-евтините, но вероятно би могло да спаси някои от електроуредите.
  8. Водоснабдяване. Трябва да се разбере, че много хидравлични конструкции също зависят от електричеството. Поради това може да има проблеми с водоснабдяването. Не боли да се запасите с достатъчно количество питейна и техническа вода.

Правила за безопасност

Също така си струва да запомните някои правила, които ще ви помогнат да оцелеете безпроблемно при временни прекъсвания. Ако има график за прекъсване на тока, подгответе се за него предварително. Опитайте се да завършите всичко до този момент. Може да се наложи да пренаредите графика си, но не забравяйте, че това са временни затруднения.

След като тока е спрял, изключете всички уреди и оборудване. Това ще помогне за предотвратяване на повреда на устройствата от токови удари, когато захранването бъде възстановено. Изгасете всички светлини в къщата с изключение на една. Така ще забележите появата на електричество навреме.

Най-трудно е при фризерите и хладилниците

Когато няма ток, не ги отваряйте, освен ако не е абсолютно необходимо. Ако не отворите вратата на фризера, храната ще остане замразена за около ден.

Естествено, на тъмно ще искате да включите някаква светлина и може би дори да се затоплите. Но не забравяйте, че печките на въглища и газ, както и оборудването за къмпинг не могат да се използват на закрито. Те отделят въглероден окис. Той не може нито да се види, нито да се усети и това може да бъде животозастрашаващо. Трябва да внимавате и със свещите. Не ги оставяйте запалени през нощта. Освен това не ги поставяйте близо до лесно запалими предмети.

Всички тези съвети ще ви помогнат да оцелеете без никакви проблеми при планирано прекъсване на захранването. Това носи много неудобства, но все пак бяхме предупредени за факта, че тази зима няма да е лека.

Източник: takprosto.cc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts