13

апр.

Подгответе навреме детето за братче или сестриче

Главният проблем, с който често се сблъскват родителите, когато им се роди още едно дете, е ревността на по-голямото

Чувствата му са разбираеми – бебето отнема от вниманието, което доскоро е било само за него. Да го подготвите имате 9 месеца и правила, препоръчвани от детските психолози.

Кажете навреме. Съобщете на детето към третия месец от бременността, за да може да свикне. Разговаряйте, като се фокусирате върху положителните моменти – колко е хубаво човек да си има брат или сестра. Признайте, че бебето ще се нуждае от много грижи, защо-то е съвсем безпомощно, но това не означава, че мама и тати ще обичат по-малко голямото си дете. Синът или дъщеря ви трябва да научи за бебето непременно от родителите си. Затова предупредете баби, лели, приятелки да не споменават нищо, докато не сте съобщили.

Учете го да бъде грижовно. Обяснете, че бебето няма да може веднага да си играе с него, за да избегнете разочарования. Подскажете, че големият батко или кака ще може да се грижи за малкото и да го учи на всичко, което вече умее.

Включете го в живота на бебето. Дайте му възможност да обсъжда вълнуващите семейни въпроси – избора на име, креватче, играчки, дрешки. Разказвайте на по-голямото дете за неговото раждане, как сте го очаквали и колко много сте се радвали. Разглеждайте заедно снимки и си спомняйте прекрасни преживявания.

Не се карайте. Спокойно изслушвайте детето, дори да казва, че не иска братче или сестриче, че няма да го обича. Покажете, че разбирате чувствата му, вашите обяснения и съпричастие ще му дадат сили да се справи със
страховете си.

Запазете търпение. Възможно е детето да промени поведението си, след като новороденото дойде вкъщи. Някои стават нервни и капризни. Други започват да се държат като бебето – не искат да се обличат и хранят сами, отказват да ползват тоалетната. Ако вече са ученици, са възможни безпричини истерии, конфликти със съученици и учители.

Внимавайте с промените. Всички значителни нови ситуации в живота на по-голямото дете – като преместване в друга стая или тръгване на детска градина например, не бива да се свързват с бебето. По-добре да се случат доста преди раждането или по-късно след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts