4

мар.

Подводен вулкан до Санторини може да потопи половин Европа в пепел

Колумбо – е най-активният в момента подводен вулкан в Средиземно море. Той е един от 20-те във вулканична верига, простираща се на североизток от о. Санторини

Тук се свързват две тектонични плочи – европейската и азиатската. Това поражда земетресения и вулканична активност.

Изригването му заплашва с катастрофа Европа и Близкия изток, а последствията ще засегнат целия свят. Вулканът се нарича Колумбо и е на 7 км от курортния гръцки остров Санторини…

Бели къщички, накацали по стръмните склонове, ултрамаринови куполи на църквите на фона на синьото Егейско море. А редом с цялата плажно-маслинена идилия кипи огромно магмено огнище, което всеки момент може да изригне. В геологически смисъл обаче това може да означава в течение на около 150 години.

За тревожното откритие съобщават изследователи от Имперския колеж в Лондон (Великобритания) и Университета в Орегон (САЩ). Интригата е в това, че подводните вулкани са по-слабо изучени от наземните им събратя. Много е трудно да се разположат сеизмографи и други датчици на морското дъно. Затова учените прилагат нова технология, с помощта на която могат да наблюдават недрата на подводния вулкан с висока резолюция.

„Това наподобява ултразвуково изследване – обяснява Микеле Паупато, един от авторите. -Така открихме гигантския котел с магма с обем 1,4 км3. Много ли е това? Представете си разстояние, което изминавате за около 15-20 минути ходене (ок. 1,5 км), и добавете още толкова във височина. Ето такъв внушителен басейн с магма се плиска под Коломбо.“

Невъзможно е да се предскаже точният момент на изригването

Но учените са уверени, че то ще е изключително мощно. Подобно на това на вулкана Хунга Тонга – Хунга Хаапаи в Тихия океан през 2022 г. Проблемът обаче е, че Колумбо не се намира в огромен океан далеч от континентите, а в сравнително неголямото и затворено Средиземно море. На една ръка разстояние не само до Санторини, но и до гъсто населените крайбрежия на Гърция и Турция. Редом са също Египет и Кипър. Затова и пораженията ще са много по-големи.

Стълб от пепел и вулканични газове ще се издигне на десетки километри височина, предвиждат учените. За сравнение Хунга Тонга -Хунга Хаапаи изхвърли вертикален стълб на 58 км височина!

Но все пак в паметта остава не той, а исландският Ейяфятлайокудъл, който образува не особено мощен стълб – „само“ 13 км. Това обаче доведе до авиационен колапс в цяла Европа и Северна Америка. Небето потъмня за седмица, 10 милиона пътници останаха на земята заради отменени полети.

Цунами

Има и още една коварна особеност – Колумбо е плидководен вулкан. Основата му се намира на дълбочина 500 метра, а върхът на кратера му е само 10 м под повърхността на водата. Затова изригването му може да предизвика цунами, което да помете крайбрежията на съседните страни.

Въобще вълните цунами са предимно океански феномен, за гигантската вълна е нужен простор, за да се разгърне. Но и в Средиземно море могат да се образуват, това не е апокалиптичен мит. Възникват най-често след земетресения, но също и от изригване на подводни вулкани. Въпросният Колумбо става виновник за цунами през 1650 г., когато огнедишащата планина се взривява за последен път. Тогава водна стена покрива острова в радиус от 150 км.

А преди 3500 години, през 1620 – 1630 г.пр.н.е., цунами унищожава древна цивилизация и поражда легендата за Атлантида.

Удивително съвпадение – най-мрачната вулканична катастрофа в историята се случва именно на Санторини. Мощното изригване на вулкана Тира (за разлика от Колумбо той не е подводен) провокира земетресение. Цунами с височина от 35 до 150 метра достига остров Крит, разрушава процъфтяващите градове на минойската цивилизация и отнема живота на хиляди. Пепелта засипва плодородните полета, хората измират от глад. Смята се, че трагедията вдъхновява Платон за разказа за гибелта на Атлантида. Дори Жак Ив Кусто търси следите на атлантите в Средиземно море.

И един нюанс: съществува версия, според която Колумбо и Тира са части от една и съща магмена система. Така че всичко е възможно.

Вулканична зима

След мощни изригвания на вулкани пепелта се пръсва над цялата планета. Превръща се в своеобразен екран, който не пропуска слънчевите лъчи, и на Земята настъпва захлаждане.

Вулканични зими са се случвали неведнъж. Днес, в епохата на глобалното затопляне, леко охлаждащ ефект би бил дори плюс. Кой е забелязал вулканичната зима на 1991 г. след изригването на вулкана Пинатубо в Индонезия? Климатолозите зафиксират, че средната температура на планетата е спаднала с 0,5 градуса. Но парниковият ефект бързо си възвръща позициите.

А преди 40 000 години изригванията на Казбек, на вулканите в Италия и в Карпатите правят климата толкова суров, че неандерталците не успяват да оцелеят (това е само хипотеза все пак). И вулканът на Санторини може да развали времето. Палеоклиматолози доказват, че преди 3500 години е настъпило захлаждане по цялата планета – от Америка до Европа и Китай.

Източник: www.volcanodiscovery.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts