23

окт.

Победете трите вредни „О“ в отношението си към партньора

Как да се справите с ограниченият,а да спрете да се оправдавате и да престанете да осъждате партньора си?


Осъждането

Оценявате го като наивник, което според вас е обида, обвинявате го, че никога няма да направи кариера и семейството ви няма да живее в охолство -накратко, осъждате го като некадърник, виновен за провала на мечтите ви.

Според психолозите това е начин да отиграете тъмната страна на собственото си Аз. Всичко, което осъждаме, е потискана част от самите нас, обясняват те. Може би вие стоварвате върху него вината, защото чувствате, че не сте постигнали много в кариерата си. Но обявявате него за некадърник, понеже не искате да си признаете собствения провал. Пък и нали той е мъжът, от него се очакваше да осигури благосъстоянието на семейството. По този начин си намирате алиби, безопасен изход да излязат от вашето съзнание
негативните мисли, които биха рушили самочувствието ви.

Всъщност няма значение защо го правите – навикът да осъждате партньора си вече няма нищо общо с любовта.

Оправданията

След укора към партньора „Ти не си такъв, какъвто трябва“ следва „Все аз трябва да се грижа за всичко в семейството, ама сили нямам вече“. Така получавате алиби защо не полагате усилия. Включително и за спасяване на връзката си.

Много по-лесно е да се оставите на разочарованието, намирайки си оправдания, вместо да откриете защо да се борите за любовта си и силите у себе си да го направите.

Същия ефект постигате и ако намирате оправдания на партньора си. Той не успява в службата, понеже всички там са връзкари и гадняри. Това е една степен по-добре за връзката ви от осъждането, но не е нито продуктивно, нито дълготрайно. Ясно защо не е продуктивно. А не е дълготрайно, защото все в един момент ще ви омръзне другите да са виновни за неуспехите на любимия и ще започнете да обвинявате него.

Ограниченията

Сами издигате прегради пред възможностите си, без дори да попитате можете ли да направите онова, което смятате, че искате. В това число влиза и подобряването на отношенията с любимия.

Като го оценявате за неамбициозен, защо не помислите къде са причините за това и не пробвате да го мотивирате да постигне повече в кариерата? Ако му липсва цел, вдъхновете го да си постави. Ако не му достига самочувствие, помогнете му да повярва в собствените си сили. Ако има нужда от повече квалификация, подтикнете го да я получи.

Свалете ограниченията на собственото си мислене, победете вредните“ О“ в отношението си към партньора, дайте и на себе си, и на него самоувереност. Това е начинът да постигнете удовлетворение и да спасите връзката си.

Иначе резултатът от многото думи с“ О“ е неизбежен: заменят онази, важната – обич, с друга – омраза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts