плоска земя

15

фев.

Плоска земя – мит разбит още 200 години преди Христа

Ератостен е още известен като „бащата на географията”

Древногръцкият учен Ератостен е известен като „Бащата на географията“. Той е първият, който използва термина география и също така притежавал знания за планетата, което му помогна при изчисляването на обиколката на земята и още тогава е оборил теориите за плоската земя. Ератостен притежавал широк спектър от способности и знания. Той е гръцки математик, географ, поет, астроном и музикант и теоретик, живял през 3 век пр.н.е

Той е най-известен с това, че е първият човек, който определил диаметъра на Земята. Той постигнал това, като използвал съществените резултати от проучването му, до които имал достъп като част от работата си в Александрийската библиотека. Изчисленията му били удивително точни. Той бил и първият, който е определил наклона на Земната ос, което се в последствие се оказало изключително точно. Въз основа на свойте географски познания, той разработил първата глобална представа за формата на земята, която включва паралели и меридиани и тотално оборва вярващите в представата за плоска земя.

Плоска земя- опитът, който унищожава суеверните представи и вярвания

Ератостен знаел, че в Сиена (град, който се намира на един и същи меридиан с Александрия) слънцето е точно над главата по обяд в определен ден от годината. В този ден по обяд вертикалните предмети не хвърляли сянка и отражението на слънцето можело да се види в дъното на кладенец. Той разсъждавал, че слънцето е достатъчно далеч от земята, така че лъчите на светлината от слънцето, за всички практически цели, са успоредни един на друг, когато достигнат земята. Ако той измери ъгъла на сянката в Александрия по обяд в същия ден, когато слънцето е точно над главите на Сиена, ъгълът на сянката ще бъде същият като централния ъгъл на „клина“ на земята между Александрия и Сиена.

На фигурата по- горе се показва нагледно разсъжденията на Ератостен. Представете си земята, разрязана наполовина по линията север-юг между Александрия и Сиена, и след това погледнете отрязания участък лице в лице. Разбира се, фигурата не е предназначена да бъде чертеж в мащаб, но илюстрира принципа на метода. Слънчевите лъчи са представени от жълтите линии. В Сиене слънчевите лъчи не хвърлят сенки. В Александрия вертикална пръчка наистина хвърля сянка. Прозрението на Ератостен е, че ъгълът на сянката в Александрия („слънчевият ъгъл“, показан от оранжевия триъгълник) също е равен на ъгъла на клина на Земята между двата града („централният ъгъл“, показан от другият оранжев триъгълник).

Източници: https://www.adda247.co https://www.sciencebuddies.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts