сън

25

май

От колко сън наистина имаме нужда?

Колко е важно качеството на съня?

Недостатъчното сън може да се отрази сериозно на качеството на живот.

От колко спокоен сън наистина се нуждаем? Колко часа трябва да почиваме на ден? Истината е, че настоящият ритъм на живот е отнел онези навици на сън, които гарантират добро здраве. Каним ви да продължите да четете и да намерите отговори  на тези и други въпроси.

Колко истински спокоен сън наистина е необходим? Всъщност поговорката „ Ще спя когато умра” е популярна, тъй като много хора смятат, че това е загуба на време. Какво казват обаче експертите? Колко трябва да спим според науката?

Ще се изненадате да научите научната присъда относно това от колко  почивка се нуждаем, за да останем здрави и продуктивни.

Често хората погрешно отлагат часовете за сън, за да работят, учат или спортуват. Те са убедени, че могат да бъдат по продуктивни, ако използват времето си за почивка по този начин. Вярно е обаче обратното, спането оказва огромно влияние върху вашето здраве.

Защо е толкова важно да спим добре?

Има много ползи за здравето от достатъчно сън и тялото ви благодари за това.

1. Сънят предотвратява депресията

Депресията е свързана със стресови хормони, като адреналин и кортизол. Освен това, няколко часа сън увеличават производството на тези хормони. Отпуснатото и отпочинало тяло увеличава присъствието на меланин и серотонин.

2. Сънят пази от сърдечно- съдови проблеми

Тази точка е свързана с предишната, тъй като безсънието повишава нивата на хормоните на стреса в кръвта. На свой ред, това води до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. В това отношение стресът се счита за рисков фактор за сърдечно- съдови заболявания.

3. Сънят подобрява паметта

Мозъкът продължава да работи докато спим, тъй като невронните връзки не престават да роботят. Сънят се стои от няколко фази, а невроните продължават да работят при всички тях. Краткросрочната памет се възстановява и фиксира, за да се превърне в дългосрочна памет . Някой проучвания разкриват, че подремването веднага след учене води до подобрения в това отношение.

4. Спокойният сън помага за засилване на имунната система

Имунната система е друга система, която работи, докато спим, защото се регенерира и укрепва, за да се бори с всички микроби и токсини, които дебнат наоколо. Тоест, тялото ви може по лесно да предотврати инфекции ако спите както трябва.

Какво се случва, когато не си доспивате?

Истината е, че когато не се спите достатъчно може да има доста сериозни последици за вашето здраве. Последиците са по- сериозни отколкото можете да си предствате. Това са някой от последствията, които се случват когато не получите необходимото количество сън:

  • Има повишен риск от диабет тип 2, тъй като липсата на сън причинява нарушаване на отделянето на инсулин, хормонът, който регулира кръвната захар.
  • Тревожни разстройства се случват, защото безсънието води до натрупване на стрес. Може също така да развиете депресия.
  • Можете да получите загуба на сексуално желание, тай като нарушенията на сънят могат да доведат до намаляване на тестостерона при мъжете ( липсата на сън води до намалено либидо и ниско производство на сперматозоиди.
  • Недоспиването води до липса на концентрация и проблеми с паметта.
  • Намаля се мускулният растеж, особено след 30 годишна възраст, когато е само 20 %, тъй като твърде малко почивка променя регенерацията на клетките

Колко трябва да спим според науката

След като разполагате с тази информация вече знаете, че допълнителен час сън може да бъде много полезен за вашето здраве, работа и почти всяка дейност, с която се занимавате.

Възрастните се нуждаят от осем часа сън, а бебетата се нуждаят от 13, докато юношите се нуждаят от девет.

Въпросът дали си струва да се инвестира цялото това време в почивка в замяна на по здравословен живот. Лошият сън оказва сероизно влияние върху телата ни и ако не вземете мерки скоро може да бъде късно.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts