От кои консерванти трябва да се пазим, когато избираме какви храни да си купим

консерванти

9 супер вредни консерванти

Не много от нас разбират или дори четат етикетите на храните. В тази статия ще поговорим какво да гледаме, когато сме в магазина.

Частично хидрогенирани масла

Частично хидрогенираното масло има същата консистенция на маслото, но на много по-евтина цена. Тези масла могат да забавят метаболизма ви и да насърчат развитието на диабет, рак и сърдечни заболявания.

Изкуствени оцветители и овкусители

Някои изкуствени аромати на ванилия се произвеждат от отпадъци от петрол или хартиени фабрики, докато други изкуствени аромати често се правят от стотици различни отделни химикали. Изкуствените оцветители съществуват повече от сто години и на всеки няколко години FDA забранява нова добавка като химически доказан канцероген.

Калиев бромат

Калиевият бромат е това, което прави вашето бяло брашно, хляб и кифлички хубави и пухкави. Установено е, че насърчава рака при животните и може също, дори в малки количества, да бъде рисков за хората.

Астаксантин

По-голямата част от сьомгата, продавана в супермаркетите днес, идва от ферми. Сьомгата яде ракообразни, които съдържат естествени астаксантини, които правят месото розово в дивата сьомга. Сьомгата, отгледана във ферми, не яде ракообразни, така че към диетата им се добавя неестествен астаксантин. Този добавен астаксантин идва от каменовъглен катран.

Бензайна киселина и натриев бензонат

Често срещан консервант в мляко, други напитки, ниско съдържание на захар, зърнени храни и месни продукти. Тези консерванти временно нарушават правилното функциониране на храносмилателните ензими и могат да причинят главоболие, стомашно разстройство, астматични пристъпи и хиперактивност при децата.

Хидроксанизол и хидрокситолуен

Това са подобни антиоксиданти и химикали, получени от петрол, които се добавят към храни, съдържащи масло, за да не се развалят. Тези химикали често се срещат в бисквити, зърнени храни, колбаси, сушени меса и други храни. Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация счита BHA за възможен човешки канцероген.

Антиксантин

Не всички яйчни жълтъци са създадени еднакви, така че селскостопанската наука е разработила пигмент, за да ги направи целия този ярък златист цвят, който познаваме и обичаме. Въпреки че добавените количества са много малки, тестовете показват, че по-големи количества кантаксантин могат да причинят увреждане на ретината.

Емулгатори

Емулгаторите удължават срока на годност на хлебните продукти и позволяват на течности като масло и вода да се комбинират. Много продукти с намалено съдържание на мазнини или нискокалорични продукти използват емулгатори, както и дресинги за салати, майонеза и сладолед. Емулгаторите, използвани в храните, включват агар, албумин, алгинати, казеин, яйчен жълтък, глицерол моностеарат, ксантанова смола, ирландски мъх, лецитин и сапуни. Ако не сте сигурни какъв точно е проблемът тук, първо – те са лоши за хора с алергии към яйца или казеин и второ, кой иска мъх или сапун в храната си?

Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Благодарение на медиите вече трябва да знаете, че това е лошо за вас. Малките количества фруктоза обаче не са лоши, количеството „скрита“ фруктоза в преработените храни е направо ужасяващо. Масовата консумация може да причини затлъстяване, сърдечни заболявания, повишен холестерол и ускорено стареене.

Източници: https://diet.allwomenstalk.com/pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

диабет

6- те най- добри природни лека за диабет

Депресията „отключва“ инстинктът за смърт?