питбулите

17

сеп.

Отношенията между питбулите и другите кучета: всичко, което трябва да знаете

Има много митове за това как питбулите се отнасят към други кучета и животни, включително хора. Опасният им външен вид обаче не е нищо повече от резултат от кръстосване, създадено от човека за много тъжни цели. Няма нищо общо с истинския темперамент на тази порода.

Въпреки това, те са кучета с невероятна сила и могат да бъдат проблематични, когато става въпрос за социализация, ако не са правилно образовани. Ето защо в тази статия ще намерите полезна информация, която ще помогне на вашия питбул – или на този, който смятате да осиновите – да се свърже по положителен начин с други животни.

Произходът на питбула

За да разберете по-добре темперамента на питбула, трябва да знаете произхода на името му. Истината е, че това е тъжна история, тъй като се отнася до конфронтацията на бикове с кучета.

Когато тази практика – известна като примамка за бикове – беше премахната през 1835 г., кучетата бяха хвърлени в ями, за да убият възможно най-много плъхове за кратък период от време. Така се ражда думата питбул, смесваща препратки към двете ужасни дейности, на които са били подложени.

Въпреки това, заглавието питбул всъщност се отнася до няколко типизирани породи. Според Journal of Applied Animal Welfare Science американският питбул териер, американският стафордширски териер, американският були, стафордширският бултериер и американският булдог обикновено се категоризират като такива. В следващите параграфи ще се запознаем малко по-добре с темперамента на тези кучета.

Как да социализираме питбулите с другите кучета

Тъй като те са защитни животни и често са предпазливи към непознати, социализацията на питбулите трябва да бъде задълбочена и дълбока. В този раздел ще подчертаем два основни аспекта относно питбулите:

  1. Предпочитание за игра „борба“: Въпреки че това не означава, че иска да нарани другаря си, злополуки могат да възникнат, когато другото куче е по-малко или вашият питбул не знае как да разбира сигналите за спокойствие и избягване.
  2. Тенденция към прекалена защита: Възможно е в началото вашето куче да е склонно да маркира и отхвърля други кучета по време на разходки. Важно е да обърнете внимание на тези поведения, тъй като те могат да прераснат в агресия.

Следователно, за да помогнете на вашия домашен любимец да се социализира правилно, ще трябва да прекъсвате взаимодействията, когато стане агресивен или подозрителен. Въпреки това, никога не наказвайте кучето си, защото освен че е неетично, това не работи и дори може да влоши агресивните реакции, както предупреждава група изследователи в статия, публикувана в PLOS ONE.

Научете ги на правилните начини за взаимодействие, като например да ги оставите да подушат, да играят внимателно и да избегнат конфронтацията. В идеалния случай трябва да правите това от кученце. Въпреки това, ако питбул дойде при вас като възрастен, не се отчайвайте; способността им за учение е все още добра.

Питбули с други кучета под един покрив

Ако питбулът не е първото куче, което влиза в къщата, нормално е да се чудите дали ще може да се разбира с други от своя вид. Както бе споменато по-горе, погрешно е да се предполага, че куче от тази порода ще бъде агресивно, но е важно да сте нащрек за възможни признаци на териториалност и негативни взаимодействия.

Както Best Friends Animal Society ни напомня, хармоничното съжителство между две животни в едно пространство – независимо от техния вид – зависи до голяма степен от представянето. И така, ето общите стъпки за правилното представяне на вашето ново куче:

Изберете неутрално място, за да ги представите (вътре или извън къщата): Неутрално място се определя като такова, в което нито едно от двете животни не живее и следователно няма тяхната миризма и вещи.

Дръжте ги и двамата на каишка (първите няколко пъти): По същия начин, позволете им да бъдат свободни да се подушат и да се опознаят.

Планирайте кратки, чести срещи: По този начин те могат да се опознаят по-добре.

Премахнете и двете кучета от пространството, ако има негативни взаимодействия: Опитайте се да не ги въвеждате отново, докато не се успокоят.

Удължете срещите във времето: Направете това, докато и двете животни се чувстват комфортно. Нека кучето „домакин“ покани питбула да влезе.

Наградете добрите отношения на вашите кучета: можете да правите това за дълго време или, ако искате, завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts