2

юни

Отлагат първото изстрелване на екипаж на Boeing в космоса

Boeing се надяваше да осъществи първия си пилотиран полет на CST-100 Starliner

Boeing отново отложи първия полет с екипаж на своята космическа капсула Starliner, след като откри нови технически проблеми, съобщиха официални лица, предаде АФП. Проблемната програма CST-100 Starliner беше многократно отлагана, но най-накрая трябваше да изпрати хора на тестов полет до Международната космическа станция на 21 юли.

По време на тестовете инженерите на Boeing установиха нови проблеми, свързани с дефектна парашутна система и лента за кабелни снопове, използвана широко в капсулата, за която бе установено, че е запалима при определени условия.

След вътрешни обсъждания те решиха да се откажат от тестовия полет и да съобщят за новите проблеми на американската космическа агенция, която е сключила договор с Boeing за осигуряване на таксиметрова услуга до МКС.

„Решихме да преустановим подготовката за мисията CFT (Crewed Flight Mission), за да отстраним тези проблеми“, заяви Марк Напи, вицепрезидент и програмен мениджър на Boeing, пред репортери в разговор с медиите. Не е предложена нова дата.

Boeing се надяваше да осъществи първия си пилотиран полет на CST-100 Starliner през 2022 г. Компанията най-накрая успя през май 2022 г. да достигне за първи път до МКС без екипаж на борда.

НАСА възложи договори с фиксирани цени на стойност 4,2 млрд. долара на Boeing и 2,6 млрд. долара на SpaceX през 2014 г., малко след края на програмата „Космическа совалка“, по време, когато САЩ останаха зависими от руските ракети „Союз“ за полети до МКС.

НАСА се стреми да сертифицира Starliner като втора услуга „такси“ за своите астронавти до космическата станция – роля, която SpaceX на Елон Мъск изпълнява, след като успя да проведе тестова мисия на своята капсула Dragon през 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts