29

ян.

Откъде се появяват суперсилите на обикновените хора?

Широко известният факт за свръхспособностите на аутистите към точни науки ни кара да се замислим

Аутизмът е генетична мутация, която предизвиква нарушение в главния мозък. Страдащите от заболяването най-често са с неразвити социални навици, с проблеми във вербалната реч. Но в същото време, могат да правят наум изчисления, постижими само с мощен компютър.

Някои слепи хора използват ехолокация като прилепите или делфините. Американецът Бен Андъруд ослепява, когато е тригодишен. Но природата не го изоставя и го дарява с изключителен слух. Той буквално чува пространството и може абсолютно самостоятелно да се движи, без да вижда.

Даниел Смит – „гуменият“ човек, от години затвърждава рекорда си в Книгата на Гинес като най-гъвкавия човек в света. Той не е първият и последният с подобни способности.

Благословия или проклятие

Има и хора, които не усещат болка. На пръв поглед дар, тази способност всъщност може да се окаже фатална. Защото болката е сигналната система
може да загине.

Родителите на Ашлин Блокър – момиче с вродена невъзприемчивост към болка, са принудени да наемат хора, които да я следват навсякъде, за да я предпазват от нараняване.

Хормонът ендорфин се изработва в огромни количества, когато човек се травмира, а няма кой да му помогне. По този начин природата ни позволява да не загубим съзнание, докато дойде помощ.

Откъде се вземат всички тези таланти?

Според учените всичко е в генома на човека. Геномът е съвкупност от генетичната информация на индивид, от абсолютно всички гени. Интересен факт е, че всички клетки в организма на човека разполагат с целия генетичен материал, но използват само отделни гени, необходими на конкретната клетка. Останалите се „приспиват“ чрез специални белтъци, наречени сиртуини.

Всичко изглежда логично и практично, ако не е една дреболия – човешкият организъм използва нищожно, малко гени, около 10% от всички. Сред тях са и два от най-интересните – времевият и генът модифмкагор. Той определя времето и мястото на тяхната активация. За съжаление, принципите на работата на този ген засега не са изяснени от специалистите. Различни елементи на ДНК в определен момент просто се „пробуждат“ под неговото въздействие и започват своята работа. Кой знае колко още свойства и възможности крие в ядрото си човешката клетка! И какви сили дремят у човека.

Генът модификатор, на свой ред, влияе върху всички останали носители на наследственост. Той е способен стотици пъти да увеличава силата на проявлението на техните свойства. Например в семейство, където родителите са с леко чупливи коси, може да се роди дете, което е със силно къдрава коса. И причината ще е именно генът модификатор.

Благодарение на тези два гена се обясняват повечето суперсили: единият дава нови способности, другият усилва наличните. Това може да се случи с абсолютно всяко свойство на всеки от нашите гени!

А какво ще се случи с хората, ако „спящите“ гени започнат да се събуждат? Ще станем ли безсмъртни или всемогъщи? Ще се преобразим ли, или ще си останем същите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts