2

мар.

Особености на балконската градина

Балконът е утехата на градските почитатели на цветята. Макар и на малка площ, те се опитват да си създадат пищна градина

Но без правилните грижи това няма да се случи. В средата на лятото част от растенията изсъхват, други спират да цъфтят. Спазвайте най-важните правила в грижата за балконската градина и тя ще остане пищна до късна есен.

Редовно подхранване

Ограничена в саксии и сандъчета, почвата много бързо се изтощава – корените на растенията няма къде да търсят храна. Затова без торене цветята още в началото на юли ще започнат да линеят. Най-лесно е да заровите препарат с дълготрайно действие. Пресованите пръчици бавно отдават полезните си вещества и стигат за два месеца.

Ако през пролетта, когато е началото на сезона, сте сипвали тор през две седмици, сега сгъстете подхранването. Но все пак не прекалявайте – веднъж седмично е достатъчно. Разреждайте малко повече препарата. Той трябва да е комплексен: да стимулира и растежа, и образуването на пъпки.

Не се страхувайте от ножицата

Много едногодишни цветя обичат стимулиращо подрязване в средата на сезона. Петуниите, вербените, мимулусите, бакопата и лобелията отлично се възраждат след това. Новите листа са по-свежи, а цъфтежът е по-обилен. Скъсявайте сериозно цветята, до една трета от стъблата. След това задължително полейте с фосфорно-калиев тор, който стимулира растежа.

Рязането на повехналите цветове е задължително за почти всички растения, това води до образуването на повече пъпки.

Не се подрязват лиановидните цветя, тагетисите, цъфтящите бегонии, немезията и диасцията, различните видове мушката.

Не само цветовете красят

Растенията с пъстри листа са не по-малко ефектни. Те са по-издръжливи и запазват красотата си за по-голям период. Особено богата е палитрата от багри на копривката. Сандъче с няколко различни по вид копривки ще се превърне за месец в топка от багри. Почнат ли копривките да цъфтят, това е пагубно за красотата им. Веднага режете класовидните съцветия.

Други листно-декоративни видове, подходящи за балкона, са ипомея батат, плектрантус, ирезина, будра, някои декоративни треви.

Добавете сезонни акценти

Кой е казал, че цветя се садят само през пролетта. Винаги може да добавите нови красавци към градината си, особено ако някои растения са загинали.

Изберете бързоцъфтящи и взимайте вече развити растения, за да не се налага да ги чакате да растат. Такива са календулите, мимулусите, флоксите и теменужките.

Изучавайте предпочитанията им

В зависимост от произхода си всяко цвете има особени изисквания. Не ги пренебрегвайте. Например грудковите бегонии ще изсъхнат на слънце бързо-бързо, балсаминът няма да цъфти.

На обратния полюс са мушкатата, без слънце те няма да направят пъпки. При тях е задължително и спазването на воден режим с чувствително пресъхване на почвата между отделните поливки. Иначе ще имат големи и сочни листа, но цветове ще липсват.

Контролирайте поливните

Не само мушкатата имат специално изисквания. Растенията трудно ще издържат два дни на жега, без да им сипвате вода. Може дори да се наложи да поливате сутрин и вечер, особено растения с по-сочни стъбла и листа като балсамин и бегония. Тагетисите и петуниите са по-държеливи, но пък всяко пресъхване ги прави лесни жертви на болести и вредители.

Мулчирането на почвата може да ви помогне в известна степен. Ако я покриете с дървени стърготини например, влагата ще се запази за по-дълго. Добавяне на хидрогел в почвата също е добро решение.

Следете за неканени гости

Обикновено те се виждат с просто око, но няма да навреди да огледате листата и с лупа. Не забравяйте, че вредителите се крият по долната страна на листата. Веднага напръскайте със съответния препарат. Обработката задължително трябва да се повтори след 4-5 дни, защо-то може да се излюпят нови животинки от оцелели яйца. Не забравяйте да пръскате почвата, те се крият и в нея.

Източник: balconygardenweb.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts