Самотна пенсионерка тори градината с орехови листа, всички й завиждат за реколтата

В полза на здравето и плодородието хората на село ползват всичко, което им е под ръка. Дори и орехови листа, които падат сами през есента

От публикация в социалните мрежи много начинаещи градинари научили един полезен лайфхак. Въпреки, че бабата която е споделила своите знания едва ли би го нарекла така, тя нямала нищо против да сподели своя опит с младите хора.

Пенсионерката имала орех в градината си, но противно на очакванията тя не изхвърляла ореховата шума. Събирала я в големи найлонови торби и с нея покривала земята малко преди да падне първата слана.

По този начин тя не само предпазвала пролетниците, но и подхранвала бедната на полезни минерали почва.

Употребата на орехи надхвърля просто готвенето. Освен това в народната медицина активно се използват не само самите ядки, но и листата на това дърво. И всичко това, защото те съдържат етерични масла и витамини, които са полезни за човешкото здраве. Невероятните качества на ореховите листа, не само като средство за торене, ще може да научите ако продължите да четете.

Как се използват орех и орехови листа

Нищо чудно, че орехът се нарича и кралска ядка. Абсолютно всичко в това дърво има предимства: листа, ядка, преградите, черупката и дори кората. В допълнение към терапевтичния ефект, ореховите листа имат почистващи свойства, а също така унищожават бактериите. Използват се и за дезинфекция на вода.

За да използвате орехови листа в ежедневието, те трябва да бъдат приготвени предварително. Обикновено това се прави през юни, когато още не са се развили напълно. Важно е върху чаршафите да няма черни петна. Листата трябва да бъдат изсушени и едва след това да се прилагат, въз основа на конкретните нужди.

Но защо ореховите листа са толкова полезни?

Първо, те съдържат голямо количество витамин С. Максималната концентрация се наблюдава по време на събирането на листа през юни. Освен това съдържат каротин, витамини В1 и Р, етерични масла, хинони (юглон), фенолкарбоксилни киселини, кумарини, флавоноиди, елагова, галусова и кафеена киселини.

Умелите лечители умеят да приготвят различни мехлеми, тинктури, отвари и чайове от ореховите листа. Листата също се изсушават и се смилат на прах.

Бележка към градинарите: ореховата пепел е чудесна като хранителен тор за различни култури

Въпреки това, човек трябва да бъде много внимателен по този въпрос. Факт е, че ореховите листа съдържат юглон. Това е специално вещество с антибиотично свойство. Поради това такъв тор може, напротив, да намали интензивността на растежа на растенията.

За да избегнат това, летните жители правят пепел от орехови листа. Така юглонът се неутрализира по време на изгарянето на листата. С пепелта е най-добре да оплоди кисела почва, върху която ще се насеят плодови и ягодоплодни храсти. Ако имате работа с неутрална или алкална почва, не трябва да използвате орехова пепел.

Други приложения на орехови листа

Използването на орех и листата му е широко известно не само в традиционната медицина. Например, те се използват във фармакологията. Има различни готови тинктури на основата на орехи (както листа, така и черупки). Често те се предписват по време на лечение на кожни заболявания.

Отвари и чайове от орехови листа могат да се пият като профилактично средство. И за да ги приготвите, не е необходимо да имате специални лечителски умения. Необходимо е да се съберат орехови листа в началото на лятото, да се измият и изсушат. И след това ги стривайте на прах.

Може да се направи отвара и чай от получения орехов прах. Има 2 лесни метода. Например за чай ще трябва да направите следното: 1 чаена лъжичка орехови листа се заливат с 200 мл вряща вода, захлупват се с капак и се оставят да се запари за 30 минути. След това течността трябва да се филтрира – и готово!

И още една рецепта: 2 супени лъжици изсушени листа могат да се изсипят в 250 мл студена вода и да се постави тенджерата на огъня. Варете отварата 3-5 минути, след като заври водата. След като постои малко се прецежда.

Между другото, не е нужно сами да събирате орехови листа. Готовите суровини са лесни за закупуване във всяка аптека и не са скъпи. Отварата може да се приема като профилактично средство за укрепване на имунната система и подобряване работата на храносмилателния тракт.

Отвара от орехови листа

Освен всичко друго, все още има жени на преклонна възраст, които радват със своята гъста и красива коса. Те са научили от своите баби как да ползват отвара от орехови листа за козметични цели. Например, с нея се изплаква косата, за да се намали косопада. Също така отварата се използва при кожни проблеми, видими върху лицето, а също така се прави гаргара с нея, ако има боли в гърлото.

Друго помощно средство, което старите хора използват е маслената тинктура. За приготвянето ѝ ще ви трябват пресни орехови листа. 80 грама натрошени листа трябва да се залеят с 300 мл. рафинирано растително масло. Получената течност трябва да престои в продължение на 20-25 дни при стайна температура. Но внимавайте да не я излагате на пряка слънчева светлина.

Маслената тинктура се използва като лечебно средство. Освен това лекува различни кожни обриви и други заболявания. Въпреки това ви съветваме да не се самолекувате и винаги да се консултирате с лекар, преди да използвате лечебни трикове от народната медицина.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кой е подлият зодиакален лъжец, който никога не се разкайва

безопасност в интернет за хора над 60

Безопасност в интернет за хора над 60 години